Osnovan Klaster železnica za Jugoistočnu Evropu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2016, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovan Klaster železnica za Jugoistočnu Evropu

Železničke kompanije u regionu osnovale su danas u Beogradu Klaster železnica za Jugoistočnu Evropu, koji za sada okuplja 32 kompanije, instituta i fakulteta iz šest zemalja.

Članovi klastera su uglavnom privatne firme iz Nemačke, Austrije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a cilj je povezivanje, poslovna saradnja i kasnije objedinjeno učešće u velikim infrastrukturnim projektima, rečeno je na konferenciji za novinare.

Klaster železnica je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osnovan kao prvo međunarodno poslovno udruženje u kome učestvuju zemlje bivše Jugoslavije posle 25 godina.

Iz Srbije su učlanjene skoro sve firme koje se bave železnicama, na primer Šinvoz iz Zrenjanina, ali i Saobraćajni fakultet u Beogradu i Saobraćajni institut CIP.

Osnivači očekuju da se klasteru pridruže firme i iz ostalih zemalja Jugoistočne Evrope, kao i nacionalne železnice, od kojih su u tu organizaciju uključene delom samo Slovenačke železnice.

Partner Mreže za poslovnu podršku Milan Vučković je ispred Klastera železnica za Jugoistočnu Evropu rekao da je u prethodnom periodu pokazan veliki interes kompanija u regionu koje se bave železnicama da se povezuju i da je zato osnovan klaster kao neprofitna organizacija koja će se baviti, pre svega, stručnim pitanjima, razmenom iskustva i konkretnim projektima.

On je kazao da je prethodnih godina na tenderima zemalja iz bivše Jugoslavije u vezi sa železnicom ukupno učestvovalo oko 800 firmi, što pokazuje da postoji veliki potencijal u njihovom povezivanju.

Direktor hrvatske kompanije Altpro Zvonimir Viduka je rekao da niko u današnje vreme ne može sam da obezbedi dobar posao na tržištu.

"U našem regionu Jugoistočne Evrope sada se realizuju velike investicije u železnicu pošto kroz njega prolaze dva velike železnička pravca - azijski iz Kine prema Evropi i drugi preko Turske", rekao je Viduka naglasivši da takve investicije nose veliki razvoj železnice.

Firme iz regiona, kako navodi, u tome veoma malo učestvuju zato što nisu organizovane i svaka je okrenuta samo sebi.

Od povezivanja tih firmi privrede zemalja u regionu bi imale veliku korist zbog podizanja njihove konkurentnosti i otvaranja novih radnih mesta, napomenuo je Viduka.

Predstavnik Bavarskog klastera železnica Folker Drenkhan je izrazio očekivanje da će se u narednom periodu klasteru pridružiti i srpske železnice.

On je rekao da je veoma važno što je današnjim osnivanjem klastera napravljen prvi korak u boljoj komunikaciji i saradnji u regionu.

Dragoljubi Rajić iz Mreže za poslovnu podršku je kazao da ne železničkom sektoru u regionu potrebno, što bi mladi rekli, 'aptdejtovanje', a sve u cilju podizanja kvaliteta železničkog prevoza i prihoda od transporta.

Rajić je istakao da je železnički transport jeftiniji i bezbedniji od ostalih vidova transporta, ali da je u našem regionu još u podređenom položaju u odnosu na drumski prevoz.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BG postao centar; Hrvati: Povezani do veće koristi

Izvor: B92, 10.Feb.2016

Beograd -- Železničke kompanije u regionu osnovale su u Beogradu Klaster železnica za Jugoistočnu Evropu, koji za sada okuplja 32 kompanije...Klaster okuplja i institute i fakultete iz šest zemalja, a članovi su uglavnom privatne firme iz Nemačke, Austrije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.