Organska soja izvozna šansa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2016, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organska soja izvozna šansa

Srbija je jedan od lidera u proizvodnji soje. Kvalitetna tehnologija, vrsni proizvođači , odlične sorte , idealni uslovi i tradicija duga preko 40 godina, samo su neke od stvari koje nas razlikuju od drugih. Organskih proizvođača te uljarice nema mnogo iako tržište raste. Savremena i moderna proizvodnja je moguća kod nas samo da se još i proizvođači odvaže.

Imamo sve uslove da proizvodimo dobru soju i to radimo, a sada je došlo vreme da se pređe na viši stepen, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo da se proizvodi genetski nemodifikovana, već i organska soja jer je tržište tu, čak vrlo blizu. Prvi kupci su u Austriji, poručeno je na danu polja organske soje u Čurugu.

"Možda ovim putem i da apelujemo na naše proizvođače koji su sjajni, ali se još nisu odvažili, neka se uključe u organsku proizvodnju jer je tržište tu i tehnologija je tu", kaže Marija Kalentić, iz "Dunav soje".

"Sve što je organskog porekla ima potencijal i interesovanje je sve veće. To je ono što nas raduje i zdušno smo uz proizvodnju organske hrane i soje pre svega", ističe Jovan Popović, Upravnik organske farme.

Nema velike razlike u prinosima između organski i konvencionano gajene soje, ali u slučaju organske mora se uložiti više ručnog rada. Takvi proizvodi najtraženiji su u Zapadnoj Evropi.

Organska proizvodnja na evropskom tržištu beleži rast, najviše se traže organsko mleko i meso zbog čega vlada potražnja za organskim proteinima za stočnu hranu, a idealna hranijva nalaze se baš u soji.

"U našoj kompaniji celokupna proizvodnja je za potrebu mlečnog govedarstva, ako se pojave viškovi nešto će se izvesti", veli Darko Marić, direktor biljne proizvodnje kompanije "Global seed".

U čuruškom ataru organska soja je u dobrom stanju, iako je pre ovih dana palo čak 60 litara kiše, ali srećom nije bilo posledica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.