Opštine štite partijske ćate od otkaza

Izvor: Blic, 30.Jun.2015, 06:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštine štite partijske ćate od otkaza

Iako je Ministarstvo za državnu upravu dalo jasne kriterijume za definisanje viškova u državnoj administraciji, u većini lokalnih samouprava ovaj posao teško će ići jer se pruža veliki otpor otpuštanju blizu 4.500 zaposlenih, saznaje „Blic“.

Poseban problem predstavljaće zahtev ministarke Kori Udovički da se dostavi detaljna analiza organizacije i teritorijalnog rasporeda poslova, kao i njihovog preplitanja.

- Tim zahtevom otkriće se koliko je poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izmišljeno zbog funkcija i smeštanja partijskih činovnika. Zbog toga rezanje administracije na lokalu mora da ima političku podršku. Takve podrške nije bilo 2005. i 2009. godine i reforma je propala. Ministarka Udovički je definisala strategiju, ali lokalni lideri pružaju otpor ovakvoj strategiji jer preti opasnost da mnogi ostanu bez šefovskih funkcija. To je za lokalne sredine nekada gore i od otkaza - objašnjava naš izvor iz Vlade.

U Ministarstvu državne uprave nisu želeli da komentarišu naša saznanja, ali tvrde da su kriterijumi tako napravljeni da nema zaštićenih funkcija, već zaštićenih poslova.

- Detaljne analize treba da utvrde meru u kojoj je moguće otkloniti dupliranje funkcija, ali i koji su novi poslovi potrebni - kažu u Ministarstvu za državnu upravu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.