Odvezeno 37 tona otpadnog freona na spaljivanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2015, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odvezeno 37 tona otpadnog freona na spaljivanje

Iz preduzeća "E-reciklaža" u Nišu do danas je  37,15 tona otpadnog freona odvezeno na spaljivanje u specijalizovani pogon u Nemačkoj, saopštilo je to preduzeće.

"Ovaj otpadni freon ide u Nemačku u specijalizovano postrojenje za spaljivanje, jer po direktivama EU ponovno korišćenje freona nije dozvoljeno ni u koje svrhe", rekao je  generalni direktor preduzeća "E - reciklaža" Ninoslav Milenković.

On je napomenuo da je zbog specifičnosti ove oblasti procedura >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za dobijanje izvozne dozvole trajala 11 meseci.

Zahvaljujući posebnom postrojenju za reciklažu u ovom niškom preduzeću, za nepunih godinu dana izvučeno je skoro 15,5 tona štetnog freona iz gotovo 90.000 frižidera, koji se više ne koriste, navodi se u saopštenju i dodaje da "E-Reciklaža" ima dobru sakupljačku mrežu.

Za ovaj gas koji šteti ozonu i podstiče efekat "staklene bašte" postoje propisane kvote za uvoz i izvoz, tako da su sve firme koje se bave reciklažom u obavezi da freon sakupljaju i odlažu po propisanim bezbednosnim procedurama.

Freon koji se nalazi u specijalnim posudama nije otrovan, ali kada se nađe u atmosferi, uništava ozonski omotač.

Freon, koji uveliko uništava ozonski omotač i prinosi globalnom zagrejavanju nakuplja se u atmosferi, a to znači da svake godine, određena količina nakupljenih staklenih gasova ostaje u atmosferi i time povećava globalno zagrevanje.

Rashladni uređaji najčešće koriste freon kao rashladni medij, a problem nastaje kada se taj uređaj stavi van funkcije i tada je njegova pravilna reciklaža najvažnija za očuvanje prirodne sredine.

Ako bi se jedan frižider našao na deponiji proizveo bi štetne efekte koji su jednaki količini izduvnih gasova koju izbaci jedan automobil za godinu dana, a u slučaju nepravilne reciklaže taj freon bi završio u atmosferi, navodi se u saopštenju.

U "E reciklaži" smatraju da za zbrinjavanje te vrste otpada dolaze bolji dani i podsećaju da je to preduzeće krajem prošle godine dobilo podsticajna sredstva države za zapošljavanje radnika, u kojima danas radi 150 ljudi.

Postrojenje za reciklažu rashladnih uređaja te firme u Nišu radi već dve godine i to preduzeće je prvo u istoriji Srbije izvezlo freon 2013. godine, nakon čega je nastavljeno zbrinjavanje tog gasa po redovnom rasporedu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.