Od januara bez Bus plus povlastica

Izvor: NaDlanu.com, 22.Nov.2014, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od januara bez Bus plus povlastica

Naplata karata u gradskom prevozu pojačana je otkako je pooštrena kontrola, ali to je još daleko od nivoa koji je potreban da bi prevoz normalno funkcionisao.

Zbog toga u Direkciji za javni prevoz najavljuju da neće biti smanjenja cene karata ali i da bi pojedine kategorije od nove godine mogle da ostanu bez povlašćenog prevoza.

Direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović rekao je da Direkcija radi na tome da se prevoz naplaćuje pravednije i da se drugačijom >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << ponudom karata omogući građanima da se voze jeftinije.

Prema njegovim rečima, neće biti promenjena osnovna cenu karte, koja je, kako kaže, najniža u regionu.

"Cena pojedinačne karte će ostati ista, ali pokušavamo da tarifnom politikom omogućimo da se građani voze jeftinije. Do nove godine ćemo izaći sa ozbiljnim predlogom u jednom delu tarifnog sistema. To znači da ako neko ima penziju 80.000 ili 60.000 dinara nije u redu da ne plaća ništa, a neko ko je nezaposlen da plaća 1.200 dinara", rekao je Mitrović Tanjugu.

To su neke nelogičnosti koje smo nasledili i koje hoćemo da ispravimo, da svi budu pođednako opterećeni, dodao je on. Mitrović ističe i da je, od 1. septembra, povećan prihod od naplate prevoza u Beogradu, ali da to još nije ni blizu onoga što u Direkciji očekuju.

"Još uvek imamo problema, ali pokušavamo apelima i sa onim što smo do sad uradili u sistemu kažnjavanja - uveli veći broj kontrolora i prema zakonu o prekršajima uveli neplaćanje karte kao prekršaj - da popravimo sliku koju sada imamo jer je naplata jako mala", naveo je Mitrović.

Mitrović tvrdi da nisu tačne spekulacije o raskidu ugovora sa Apeksom, kako bi grad u potpunosti preuzeo naplatu i kontrolu karata, dok bi se ta firma bavila samo održavanjem softverskog sistema.

"Ugovor sa Apeksom se neće dirati jer je to loše za grad i mnogo bi nas koštalo ako se ugovor raskine ili bilo šta u njemu promeni i grad je zato odustao od toga. Postoji mogućnost da se taj sistem otkupi kada dođe vreme, a to je krajem 2016. godine, ali će o tome odlučiti gradonačelnik i gradski menadžer", zaključio je Mitrović.

"Bez para mi ne možemo da napravimo sistem. Para nema, troškovi su ogromni, dnevno se samo na gorivo troše milioni dinara, da ne govorim o održavanju vozila... Prevoz mora da se plaća, svuda u svetu je tako i mi moramo da insistiramo da građani plate prevoz", podvukao je on.

Odluka da neplaćanje karte u prevozu postane prekršaj, znači da svaki građanin zabeležen u registru prekršaja nema pravo da registruje automobil, produži ličnu kartu ili bilo koji dokument dok ne izmiri svoje obaveze prema državi, ali Mitrović ističe da to niti je protivustavno niti je, kako kaže, neobično.

"Po zakonu o prekršajima, postoji registar neplaćenih prekršaja, i kad se uđe u taj registar, nevezano za to koji ste prekršaj napravili, postoji mogućnost da dok ne regulišete svoje obaveze ne možete neke stvari da ostvarite", kaže Mitrović.

On se osvrnuo i na ideju da kompanije za sve zaposlene kupe mesečne kartice direktno od grada, i tvrdi da je to dobra ideja, ali da Grad ne može da natera kompanije da tu ideju usvoje, i da je odluka na samim kompanijama i njihovim radnicima.

Prema predlogu, koji je izneo gradski menadžer Goran Vesić, kompanije koje bi kupile mesečne karte za zaposlene imale bi velike benefite, kao što su popust od tri do 15 odsto u zavisnosti od broja zaposlenih i povraćaj PDV-a ako plate gotovinski.

"Poslodavac je dužan da isplati naknadu za korišćenje prevoza i mi ne možemo nikoga da na silu nateramo da unapred plati prevoz za zaposlenog. Nama je cilj da svi pređu na mesečne karte, jer ako bi se to desilo, mogli bismo da napravimo jedan sistem normalnih prihoda i mogli bismo da računamo na to koliko para stvarno imamo u prevozu", istakao je Mitrović.

Kada je reč o validatorima, on kaže da se aparati menjaju, i to u proseku tri do četiri na dan.

"Ja dobijam dnevne izveštaje o tome, u proseku tri do četiri dnevno se pokvare i moraju da se zamene i poprave i to nije tako strašno kako se čini građanima", kaže Mitrović.

Izvor: B92

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.