Od 2016. elektronsko izdavanje građevinskih dozvol

Izvor: Akter, 07.Okt.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 2016. elektronsko izdavanje građevinskih dozvol

Od 1. januara 2016. u Srbiji će biti uveden sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, koji će povećati efikasnost javne uprave, olakšati proces investiranja i doprineti eliminisanju korupcije, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović

Ona je na Međunarodnom forum "Reforma građevinskih dozvola za konkurentniji region" kazala da će novi sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji višestruko ubrzati >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << vreme potrebno za dobijanje dozvole, skratiti proceduru za gotovo 40 odsto i smanjiti troškove i do pet miliona dinara za određene delatnosti.

Mihajlovićeva je naglasila da su privrednici godinama čekali da se donese efikasan Zakon o planiranju i izgradnji, koji je jedan od ključnih zakona za kvalitet poslovnog okruženja, dodavši da se sada kada je zakon u potpunosti zaživeo građevinske dozvole izdaju za najviše 28 dana, dok je procedura pre trajala 250 do 300 dana.

Ona je istakla i da je cilj da se sledeće godine do tog dokumenta dođe samo "na klik".

Mihajlovićeva je kazala i da je tokom ove godine izdato skoro 50 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na prosek prethodnih sedam godina.

Prema njenim rečima, reforma sistema građevinskih dozvola je prioritet svih zemalja regiona kako bi otklonili jednu od najvećih prepreka privlačenju investicija.

Izdavanje građevinskih dozvola, kako je naglasila je tema na kojoj zemlje regiona mogu da sarađuju i uče jedne od drugih, jer je zajednički cilj da Zapadni Balkan postane jedna od najatraktivnijih destinacija za investitore.

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Deheng (Daehang) Kim izjavio je da je uspeh koji je Vlada Srbije postigla u reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola vredan poštovanja i da treba da bude primer i drugim oblastima, ali i da ga slede i zemlje regiona.

On je kazao da je važno i da se sistem izdavanja građevinskih dozvola, koji je uveden izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, održi i do kraja implementira.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi kazao je da će reforme koje Srbija sprovodi privući strane investitore i olakšati im rad, adoprineće i otvaranju većeg broja radnih mesta.

Potpredsednik Narodne skupštine Srbije i predsednik Ekonomskog kokusa Vladimir Marinković kazao je da će sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola od 1. januara 2016. doprineti da javni sektor i administracija budu efikasniji i angažovaniji u korist privrede i građana, kao i da se krene u snažnu borbu protiv korupcije.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj ( NALED) Vladan Atanasijević kazao je da je ta alijansa ponosna što učestvuje u ovom projektu i što je obezbedila podršku vlada Nemačke i Švajcarske u iznosu od 400.000 evra za izradu softveraza elektronsko izdaanje građevinskih dozvola koji će pripasti Srbiji.

Ministarka graditeljstva i prostornog uređenja Hrvatske Anka Mrakl Taritaš kazala je da je Hrvatska 2014. uvela elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i da je iskustvo te zemlje potvrdilo da e-dozvole utiču pozitivno na investitore.

Pre uvođenja tog sistema i u Hrvatskoj, kako je naglasila, situacija je bila slična kao i u Srbiji i bilo gde drugde, odnosno procedure za dobijanje građevinske dozvole su trajale puno i bile su beskrajne.

Ona je kazala i da su u zakonu predviđene sankcije protiv onih koji ne izdaju u roku dozvole, naglasivši da Hrvatska više nema kancelarije prepune zahtevima za dozvole, jer je bilo slučaja da se one izdaju i za jedan dan.

Državni sekretar ministarstva transporta i veza Makedonje Božidar Petroski kazao je da ta država učestvuje na ovom forum jer je lider u regionu i već dve godine primenjuje sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola i Srbiji može da prenese svoja iskustva.

Preko ovog sistema u Makedoniji je, kako je dodao, izdato oko 7.600 dozvola od 8.600 koji su procesuirani, a investitori su veoma zadovoljni.

Na današnjem forumu koji se održava u Palati Srbija učestvuju ministri iz regiona zaduženi za građevinarstvo i urbanizma i predstavljaju svoja iskustva u reformi propisa u oblasti građevinarstva i uvođenju elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola . Učesnicima konferencije predstavljena je radna verzija softvera za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Međunarodni forum "Reforma građevinskih dozvola za konkurentniji region" organizovali su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, NALED, GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga koji finansiraju vlade Nemačke i Švajcarske i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od 2016.elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Srbij

Izvor: Beta Video, 07.Okt.2015

BEOGRAD- Od 1. januara 2016. u Srbiji će biti uveden sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je rekla da “sigurno raste “broj građevinskih dozvola u Srbiji koje će pokrenuti domaću građevinsku industriju.Građevinska...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.