Izvor: Politika, 27.Maj.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. juna jeftiniji gas

Posle pet uzastopnih poskupljenja, gas će za domaćinstva i male potrošače pojeftiniti za oko pet odsto

Gas za domaćinstva i male potrošače trebalo bi od 1. juna da pojeftini u proseku za oko pet odsto, ili za oko 2,6 dinara, saznaje „Politika”. U tom slučaju domaćinstva koja snabdeva „Srbijagas” i čija je cena sada 52,4 dinara (bez PDV-a), od 1. juna plaćala bi manje od 50 dinara.

Mali potrošači kojima gas isporučuje neki drugi distributer kod koga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kubik košta 53,2 dinara (bez PDV-a) gas će takođe plaćati jeftinije. U Javnom preduzeću „Suboticagas” već su potvrdili da će od narednog ponedeljka važiti niža cena gasa od oko 5,25 odsto, pa će se kubik isporučivati domaćinstvima po 49,02 dinara bez PDV-a

Istovremeno će mali poslovni potrošači u Subotici kubik plaćati 46,42 dinara, takođe bez PDV-a.

Do sniženja cene gasa, pred leto, kada se on inače najmanje troši, dolazi najvećim delom zbog parametara koji na međunarodnom nivou određuju uvoznu cenu gasa i koji su u proteklom periodu imali trend opadanja.

Inače, ovo je posle skoro godinu dana prvo pojeftinjenje gasa kod nas. Od avgusta prošle do marta ove godine, gas je poskupeo čak pet puta, iako je cena nafte na svetskoj berzi pala za više od 55 dolara.

Cena gasa se menja kada dođe do promene nabavnih cena, a usklađuje se i sa promenama petnaestodnevnog proseka kursa dolara. Cena po kojoj se gas uvozi iz Rusije menja se kvartalno i određuje se za svaki naredni kvartal na osnovu prosečne cene tri derivata nafte na relevantnoj berzi u protekla tri kvartala, odnosno u poslednjih devet meseci.

U Srbiji 10 odsto domaćinstava, odnosno 249.000 ima priključak na gas, iako je energetskom strategijom do 2014. bilo predviđeno da se taj broj poveća na 450.000 potrošača. Prema poslednjim podacima potrošnja gasa u 2013. godini kod domaćinstava pala je za 11, a privrede za 22 odsto.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže, da poslednje analize pokazuju da domaćinstva odustaju od grejanja na gas.

– U poslednje dve godine primetan je broj onih koji gas zamenjuju drugim energentima, ako imaju mogućnosti za to, jer im je gas skup. Nije veliki procenat onih koji traže alternativu, između dva ili tri odsto, ali je evidentirana tendencija pada, kaže on i dodaje da je to realno očekivati budući da je grejanje na struju i dalje najjeftinije.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.