Obujam građevinskih radova u veljači porastao 2,6%

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Apr.2017, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obujam građevinskih radova u veljači porastao 2,6%

ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači ove godine bio je 2,6 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju privremeni podatci indeksa građevinskih radova koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema privremenim podatcima DZS-a, u veljači ove godine, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podatcima, indeks obujma građevinskih radova porastao za 9,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim podatcima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << porastao za za 2,6 posto.

Na godišnjoj je razini, u veljači ove prema veljači prošle godine, obujam radova izvedenih na zgradama povećan za 4,2 posto, dok je obujam radova na ostalim građevinama bio 0,7 posto veći.

Službena statistika pod ostalim građevinama vodi radove na svim građevinama koje nisu zgrade, poput primejrice cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.

"Riječ je o nastavku kontinuiteta rasta radova na zgradama prisutnom od studenog 2015. godine, koji je zaslužan što se indeks obujma građevinskih radova kreće u pozitivnim vrijednostima. Kretanje obujma radova na ostalim, pretežito infrastrukturnim, građevinama tek povremeno pridonosi ukupnom rastu (u četiri mjeseca 2015. godine, u dva mjeseca prošle godine te u veljači ove godine) upućujući na i dalje sporo dinamiziranje radova na infrastrukturnim projektima", napominju analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na podatke DZS-a.

Podatci DZS-a pokazuju i da u veljači ove godine 55,3 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na radovima na novogradnji, a 44,7 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Pritom je na zgradama odrađeno 49,9 posto radnih sati građevinara, a na ostalim građevinama 50,1 posto.

Po podatcima DZS-a, u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje građevinska je aktivnost porasla za 1,6 posto.

Pritom su radovi na zgradama povećani za 4,8 posto, dok je istodobno obujam radova na ostalim građevinama smanjen za 1,8 posto.

"Međugodišnji rast indeksa obujma građevinskih radova u veljači obilježen rastom obiju njegovih sastavnica (zgrade i ostale građevine) potvrđuje da je pad aktivnosti u siječnju bio tek sporadičan i privremen. Stoga u idućim mjesecima očekujemo nastavak trenda rasta ukupne građevinske aktivnosti koji bi strukturno trebao biti poduprt i dinamiziranjem aktivnosti na ostalim građevinama. To sugeriraju kretanja izdanih građevinskih dozvola čiji je broj u prva dva mjeseca ove godine bio 39,1 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, pri čemu je u njima predviđena vrijednost radova povećana za 101,6 posto kod zgrada te za 35,7 posto kod ostalih građevina", zaključuju analitičari HGK.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.