Objavljena Uredba o hlebu

Izvor: Blic, 27.Okt.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljena Uredba o hlebu

Vladina Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 predviđa obavezu da hleb od te vrste brašna čini najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba, objavljeno je u "Službenom glasniku Republike Srbije".

"Proizvođači hleba obavezni su da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T- 500 u količini od najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba", navodi se u uredbi i precizira da najmanja težina vekne hleba od brašna T-500 iznosi 500 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grama.

Uredba propisuje da najviša obračunata marža koja je deo veleprodajne cene hleba, vekne težine 500 grama, ne može biti veća od dva odsto, a najviša obračunata marža koja je deo maloprodajne cene hleba, iste težine vekne, ne može biti veća od sedam procenata.

Najviša ukupna stopa marže, odnosno troškova prometa (uključujući sve vrste rabata, kasas konto i slično) ne može biti veća od 9,14 odsto u odnosu na proizvođačku cenu hleba.

Trgovci koji prodaju na malo hleb, mogu da vrate proizvođaču hleba do pet odsto (remitenda) od nabavljene količine na dnevnom nivou. Rok plaćanja proizvođaču hleba ne može biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporučeni hleb.

Uredbom su predviđene i novčane kazne za prekršaje - za pravno lice od 100.000 do dva miliona dinara, za odgovorno lice od 5.000 do 150.000 dinara i za preduzetnika od 10.000 do 500.000 dinara.

Uz novčanu kaznu, može biti izrečena i zaštitna mera zabrane vršenja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Nadzor nad primenom ove uredbe, koju je Vlada Srbije usvojila 14. oktobra, obavlja Ministarstvo trgovine i usluga i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, poznatog kao "Sava", stupa na snagu 28. oktobra, odnosno osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije" i primenjivaće se do 31. marta 2011. godine.

Danom njenog stupanja na snagu, prestaje da važi Uredba o obaveznoj proizvodnji i ceni hleba od brašna T-850” iz 2004. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.