Objavljen uži izbor odabranih rukopisa na konkursu Golub 2016

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2016, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen uži izbor odabranih rukopisa na konkursu "Golub 2016"

Na konkurs Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" iz Sombora "Golub 2016" pristiglo je 59 književna dela, a žiri je u uži izbor izdvojio šest radova.

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki ove godine treći put je raspisala Konkurs za neobjavljeni rukopis za autore koje nisu dosad objavili knjigu i koji nemaju više od 40 godina, a za žanrove romana, pripovetke i poezije.

Do zaključenja Konkursa stiglo je 59 rukopisa, označenih šifrom, u skoro jednakom odnosu proze >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i poezije. U prozi je manje romana a više zbirki pripovedaka nego prethodnih godina, navodi se u saopštenju.

Žiri u sastavu Gojko Božović, Nada Dušanić i Vladimir Jerković, posle detaljnog razmatranja pristiglih rukopisa u uži izbor uvrstio je sledeće radove: Nikom ništa, šifra „Probao", Životni ciklus, šifra „Hadži Popovac", Preispitivanja, šifra „Plavi vitez", Ulica izgubljenih reči, šifra „Dolina Šik", PZLNC – Priče za laku noć čovečanstvu, šifra „Sin Holmije" i Sečivo u izlogu, šifra „Alisa".

Žiri ističe poetičku, tematsku i morfološku raznovrsnost pristiglih rukopisa, u uverenju da takva raznovrsnost u dobroj meri odražava ne samo raznoglasnost savremene srpske književnost već i da nagoveštava neke nove i zanimljive glasove u njoj, kaže se u saopštenju.

Dobitnik nagrade biće poznat najkasnije do 10. avgusta.

Pobedniku će biti objavljena knjiga u Ediciji Golub, koja podržava nasleđa ilustrovanog časopisa za mladež Golub, koji je izlazio u Somboru od 1898. do 1913. i u kojem su objavljivali istaknuti a tada mladi srpski pisci kao što su Jovan Dučić, Aleksa Šantić, Vojislav Ilić, Miloš Crnjanski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.