Obilježena 23. godišnjica razmjena zatočenika srpskih logora

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Maj.2015, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilježena 23. godišnjica razmjena zatočenika srpskih logora

VINKOVCI - Kod Lipovca, nedaleko međunarodnog graničnog prijelaza Bajakovo, danas su se okupili hrvatski branitelji koji su prije točno 23 godine, 22. svibnja 1992. razmjenjeni nakon više od šest mjeseci zatočeništva u zatvorima i logorima u Srbiji.

To je bila prva velika razmjena zatočenika temeljem dogovora tadašnje Jugoslavije i Hrvatske, a najveća će biti u kolovozu kada će biti razmjena prema načelu "svi za sve". No, godinama se pričalo kako još ima zatočenih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << hrvatskih branitelja u srpskim logorima i zatvorima. Na mjestu gdje je kod Lipovca obavljena razmjena 288 hrvatskih zatočenika, danas je svečano otkriveno spomen-obilježje.

- Prema našoj evidnciji u logorima je završilo oko 30.000 osoba od kojih je ubijeno oko 3.000 – rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak i dodao kako je prema službenim podacima u srbijanskim zarobljeničkim logorima bilo zatočeno oko 7.800 branitelja i civila od kojih je tristotinjak ubijeno i zato je pozvao mjerodavne institucije neka status logorša priznaju svim bivšim zatočenicima, a ne samo onima koje je evidentirao Međunarodni Crveni križ.

Spomen obilježje otkrili su bivši zatočenici srbijanskih logora koji su na današnji dan 1992. i razmijenjeni kod Lipovca, Anto Špar iz Komletinaca i Petar Bradvica iz Vinkovaca.

Posebno je bio zanimljiv iskaz Sunčane Bašić iz Otoka kod Vinkovaca koju je Domovinski rat zatekao kao studenticu glazbe u Beogradu i koja je sa skupinom ostalih strudenata te nekolicinom žena iz Beograda podrijetlom iz Hrvatske, prenosila pisma zatočenika i donosila hranu i druge potrepštine zatočenicma u logoru u Sremskoj Mitrovici.

- Naravno da nas je bilo strah, ali smo željeli pomoći tim ljudima. Pakete s hranom smo donosili do porte na ulazu u logor jer nas dalje nisu puštali ali smo bili uporni da pomognemo - prisjetila se Sunčana Bašić koja je zatočenicima iz Hrvatske bila ponekad, i jedina veza s rodbinom.

Nitko od predstavnika državnih struktura nije nazočio današnjem događaju na istoku Hrvatske što je zamjerio izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Stjepan Sučić.

- Ako ovaj događaj nije dovoljan razlog da budu ovdje, na mjestu na kojem se još jednom podsjećamo kako je Domovinski rat bio pravedan i obrambeni, ne znam što je dovoljno da dođu i pridruže nam se – rekao je Stjepan Sučić.

Načelnik općine Nijemci, kojoj propadaju Lipovci i spomen obilježje, Ivica Klem, obećao da će oko spomenika urediti i park i nazočnim bivšim logorašima rekao kako su oni danas slobodni u svojoj državi za koju su se borili, "a oni koji su vas zatočili postali su i ostali zatočenici vlastitih bezumnih ideja".

Foto: HRT

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.