Obavestili SAD: Kraj sage nakon decenije, krećemo

Izvor: B92, 22.Apr.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavestili SAD: Kraj sage nakon decenije, krećemo

Buenos Aires -- Argentinske vlasti obavestile su američki sud da su konačno uplatile sredstva poveriocima koji su se duže od decenije sporili sa Buenos Ajresom.

Spor se vodio zbog duga po osnovu obveznica u vrednosti od više milijardi dolara.

"Republika Argentina je u potpunosti isplatila sredstva, u skladu sa specifičnim uslovima svakog dogovora", navodi se u saopštenju argentinskog zastupnika pred američkim sudom, a prenosi agencija Frans pres.

Istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << britanska agencija Rojters je izvestila da je Argentina počela da isplaćuje više od devet milijardi dolara duga kreditorima koji su odbili da učestvuju u restrukturi duga.

Isplata potraživanja njujorškim hedž fondovima NML Kepital i Aurelijus kepital menadžment, koji su predvodili tužbu protiv Argentine, doneće okončanje drame koja je naštetila argentinskoj ekonomiji, piše AFP.

Ovaj potez dolazi nakon što je Buenos Ajres pre dva dana prikupio 16,5 milijardi dolara prodajom obveznica, što je označilo povratak Argentine na međunarodna tržišta duga posle 15-godišnje pauze.

Spor Argentine s kreditorima datira od 2001. godine, kada je Buenos Ajres bankrotirao zbog duga od skoro 100 milijardi dolara. Gotovo svi kreditori Argentine su na kraju pristali na otpis 70 odsto svojih potraživanja u procesu restrukturiranja.

Ipak, sedam odsto poverilaca je odbilo ponudu Buenos Ajresa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.