ODUSTALI OD BLOKADA Kombi prevoznici ipak ostaju, ali pod JEDNIM USLOVOM

Izvor: Blic, 27.Feb.2017, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODUSTALI OD BLOKADA Kombi prevoznici ipak ostaju, ali pod JEDNIM USLOVOM

Predstavnici kombi prevoznika i Ministarstvo za saobraćaj postigli su dogovor kojim se omogućuje da se nastavi prevoz putnika kombi vozilima, nakon čega se odustalo od najavljivanih protesta i blokada puteva.

U resornom ministarstvu su kombi prevoz ranije okarakterisali kao nebezbedan po putnike, ali ipak su kombi prevoznicima ponudili kompromisno rešenje, koje im omogućava da nastave sa radom. Kako kaže za "Blic" Igor Nestorović, jedan od predstavnika prevoznika, biće potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da svi koji se bave ovim poslom registruju dodatnu delatnost - iznajmiljivanje vozila sa vozačem ili bez njega.

- Ništa se u zakonu nije menjalo, sve je ostalo isto. Problem je bio, kao što smo govorili i ranije, što su nas stavljali u isti koš sa linijskim prevoznicima, a mi to nismo. Mi smo vanlinijski prevoz. Zajedno sa ministarstvom ćemo se boriti da se nelegalni prevoznici registruju u APR-u - objašnjava Igor Nestorović.

Kako dodaje, sada će se potpisivati ugovori sa putnicima o iznajmljivanju vozila, što je i ranije bila opcija, po zakonu koji tranutno važi.

Dogovor koji je postignut je za sada usmeni, a 2018. godine će se pristupiti izmenama Zakona o drumskom saobraćaju, a kako je prevoznicima obećano iz ministarstva, biće pozvani da zajedno sa komisijama učestvuju u izradi novog predloga.

Zbog Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji je 13. februara stupio na snagu i kojim se zabranjuje kombi prevoz sa manje od devet sedišta, prevoznici su najavljivali proteste, pa i blokade saobraćajnica i mostova.

Kako je, nekoliko dana pre nego je Zakon stupio na snagu, izjavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, nelegalni kombi prevoz urušava transportnu delatnost zbog čega država gubi više od 50 miliona evra godišnje. Kako je rekla, kombi prevoz nije moguć ne samo godinu dana od kada je donet novi zakon, nego nije bio moguć 20 godina i, sve vreme se obavljao praktično na nelegalan način.

- Nije samo što gubimo novac, mi na taj način urušavamo potpuno transportnu delatnost. Ono što kombi prevoznici očekuju, to je da uđu praktično u zakon i da mogu da vas voze, kako građani kažu, od stana do stana, kako kome odgovara. To ne postoji nigde u svetu - rekla je ministarka.

Ipak, dogovor koji je postignut zadovoljio je, čini se, obe strane, pa su kombi prevoznici odustali od najavljivanih protesta.

(Dobrivoje Katanić)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.