Izvor: Danas, 25.Nov.2014, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinare izuzeti od obaveze podnošenja zahteva za pretragu baze APR-a

Beograd - Pravilo Agencije za privredne registre da novinar pre uvida u dokumentaciju iz arhive te institucije mora da popuni poseban zahtev treba ukinuti, jer to omogućava da se formira baza podataka, čijom zloupotrebom može da se ugrozi bezbednost pripadnika „sedme sile“, zaključak je debate „Granice institucionalnih sloboda: kako zaštiti podatke onih koji objavljuju podatke?“ u organizaciji Balkanske istraživačke mreže i Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />Stojan Dojčinović iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije istakao je da od 2008. godine odlazi u Agenciju za privredne registre kako bi u arhivi proveravao podatke koji su mu potrebni za tekstove, i da mu nikada nije traženo da podnese formalni zahtev kako bi mu to bilo omogućeno.

- Tako je bilo sve dok nisam hteo da proučim podatke o preduzeću za koje postojala sumnja da je njegov vlasnik brat premijera Aleksandra Vučića. Tada sam morao da podnesem zahtev i u njemu navedem svoje ime i prezime, a pored toga je zavedeno i za koju firmu se interesujem. Nakon toga, dnevni list Informer je objavio tekst u kome se navodi da je novinar CIRS-a posetio arhivu APR tražeći te podatke, a u tom tekstu se navode i imena još nekih medija čiji su novinari to učinili navodno istog dana. Postavlja se pitanje na koji način je Informer došao do tih podataka. Postoje samo dve mogućnosti. Ili je informacija procurila iz APR-a ili je taj list informaciju pribavio putem svojih veza za političkim establišmentom - rekao je Dojčinović.

On je dodao da je podnošenje formalnog zahteva, u kome se navodi za koju firmu se novinar zanima, od velike opasnosti za ljude koji se bave tim poslom jer, primera radi, sumnjivi „biznismeni“ mogu da dođu do tih podataka i da ugroze bezbednost novinara. Zbog toga tu praksu treba ukinuti, kako bi novinari nesmetano mogli da rade svoj posao.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, naglasio je da je njegova dužnost bila da zatraži da nadležni inspektori obiđu Agenciju za privredne registre i ispitaju da li tamo „cure“ informacije koje mogu da ugroze bezbednost novinara.

- Proverom je utvrđeno da Informer nije dobio informacije iz Agencije za privredne registre, kao i da delovi objavljenog teksta nisu tačni i da su plod spekulacija. Definitivno, konstatovano je da APR nije načinio bilo kakav prestup. Ipak, kako se novinari ne bi dovodili u eventualnu opasnost, preporučiću da se ukine podnošenje formalnog zahteva za proveru podataka koje podrazumeva da novinar treba da priloži lične podatke - istakao je Šabić.

Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre, rekao je da je i ranije postojala obaveza da novinar podnese zahtev da bi imao uvid u arhivske podatke APR-a. Međutim, kada su ga novinar Danasa, a kasnije i druge kolege pitale kako je i pored te obaveze bilo moguće da Stojan Dojčinović i drugi novinari ranije bez podnošenja formalnog zahteva dolaze do podataka i zašto je odlučeno da se ta obaveza primenjuje baš od slučaja firme za koju se spekulisalo da je njen osnivač Andrej Vučić, Obradović nije mogao da da precizan odgovor. On je pak rekao da će Agencija za privredne registre razmotriti zahtev da se od novinara ubuduće ne traži podnošenje zahteva za proveru podataka iz arhiva te institucije.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.