Novi udar sa istoka, nafta opet ponire

Izvor: B92, 01.Sep.2015, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi udar sa istoka, nafta opet ponire

Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale pošto su najnoviji podaci ukazali na slabljenje prerađivačke aktivnosti u Kini, naveli su analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 1,5 dolara, na 47,7 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" pala za 1,46 dolara, na 52,69 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cena WTI je juče porasla 8,8 odsto, a "brenta" za 8,2 odsto, nakon što je američka vlada snizila projekciju domaće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvodnje nafte, a Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) saopštila da je spremna da razgovara sa proizvođačima o cenama tog energenta, s obzirom na to da su prošlog meseca pale na najniži nivo za šest i po godina.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor Kine je u avgustu pao na trogodišnji minimum od 49,7 poena, što je poslednji pokazatelj usporavanja privrednog rasta u toj zemlji.

Najnoviji podaci, kao merilo aktivnosti u kineskim fabrikama i radionicama, lošiji su od julskih 50 poena, i to je prvi pad preradjivačke aktivnosti u Kini od februara. Podaci iznad 50 poena ukazuju na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njeno slabljenje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pad prerađivačke aktivnosti u Kini oborio cenu nafte

Izvor: Kamatica.com, 01.Sep.2015

Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale pošto su najnoviji podaci ukazali na slabljenje prerađivačke aktivnosti u Kini, naveli su analitičari.Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 1,50 dolara, na 47,70 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" pala za 1,46...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.