Novi porez na kafanske pevačice

Izvor: Mondo, 22.Jul.2017, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi porez na kafanske pevačice

Vlasnici diskoteka, kafana i restorana u Srbiji ubuduće će morati da plaćaju porez za angažovanje estradnih pevača, koji će minimalno iznositi 200 dinara po nastupu, i to za svakog člana benda, piše danas beogradska štampa.

Foto: Youtube/screenshot ilustracija

Gazde klubova, po novoj odredbi Zakona o radu, dužne su da pre svakog nastupa sklapaju posebne ugovore o delu s pevačima i muzičarima, a najmanja dozvoljena visina honorara za svakog pojedinačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << biće 1.200 dinara. Na tu sumu moraće da plate 17 odsto poreza, što iznosi oko 200 dinara po čoveku.

Ove nove odluke Vlade Srbije o primeni Posebnog kolektivnog ugovora za angažovanje estradno-muzičkih umetnika moraće da se drže svi koji u Srbiji žele da angažuju pevače, piše "Informer".

Andrija Bajić, predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, kaže da će umetnici imati obavezu da ugostiteljima pre potpisivanja ugovora prilože licencu, odnosno dozvolu za rad koju dobijaju od Udruženja.

Patrijarh: Plaćaćemo porez kada država vrati oteto

"Ugostitelj mora da traži uverenje za rad pre nego što sačini ugovor, kako bi i on bio zaštićen. Pošto su pevači uglavnom angažovani na više različitih mesta, oni moraju sa svakim vlasnikom da potpišu ugovor. Minimalna cena za jedan nastup je oko 1.200 dinara po svakom članu benda. Na tu cifru moraju da plate i 17 odsto poreza, što iznosi oko 200 dinara po čoveku. Međutim, ako gazda lokala angažuje muzičara koji nema regulisane doprinose, moraće da plati dažbine koje iznose čak 60 odsto od visine honorara", rekao je Bajić.

Prema njegovim rečima, inspektori će redovno obilaziti objekte i proveravati da li ugostitelji poštuju odluku Vlade Srbije.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Država uvela POREZ NA PEVAČICE: Evo koliko će gazde kafana morati da plate!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jul.2017

Predviđene i kazne..Prema novoj odredbi Zakona o radu, vlasnici diskoteka, kafana i restorana u Srbiji ubuduće će morati da plaćaju porez za angažovanje estradnih pevača koji će minimalno iznositi 200 dinara po nastupu i to za svakog člana benda!..Kako se saznaje, gazde ugostiteljskih objekata...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.