Novi mobilni operater u Srbiji - Vekton mobajl

Izvor: B92, 29.Maj.2016, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi mobilni operater u Srbiji - Vekton mobajl

Beograd -- U Srbiji bi u septembru trebalo da počne da radi novi, virtuelni mobilni operator britanske kompanije "Mundio mobajl", pod brendom "Vekton mobajl".

To će biti četvrti operater na srpskom tržištu.

Od viška glava ne boli, kaže uzrečica, a da li će dolazak Vekton mobajla biti tržišni višak ili osveženje za telekomunikaciono tržiste, biće uskoro poznato.

Telekomunikacije su privredna grana koja beleži snažan rast već dve decenije, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obim investicija širom sveta meri se u desetinama milijardi evra. Kod nas su već snažno pozicionirani Telekom, Telenor i VIP. Sad stižu i Britanci.

“Razlika je u tome što on neće imati sopstvenu infrastrukturu, već ce iznajmljivati infrastrukturu od jednog od postojećih operatora. Međutim, to za krajnjeg korisnika u principu ne bi trebalo da ima preterano veliku važnost, zato što kvalitet usluge bi trebalo da bude jednak, odnosno da zadovoljava sve standarde propisane za pružanje te usluge”, objašnjava director RATEL-a Vladica Tintor.

Ako se zna da na tri punoletna građana Srbije dolaze četiri sim kartice za mobilni telefon, vidi se koliki je uspon ove privredne grane. Takvo tržište nikada nije malo za dolazak novih kompanija.

Nekadasnja ministarka telekomunikacija, a sada profesorka na Elektrotehničkom fakultetu Aleksandra Smiljanić objašnjava da se i telekomunikacione kompanije sreću sa izazovaima, time što im servisi kao što su What's up i Viber preuzimaju deo usluga.

“Kako se razvijaju novi servisi te sve firme koje imaju infrastrukturu one se prilagođavaju i menjaju svoju cenovnu politiku i okreću se ka na primer brzom internetu i razvoju te svoje mreže povećanja kapaciteta i ka naplaćivanju tih usluga koje se sada traze. A to je da se sve više informacijha daunlouduje, aplouduje”, ističe ona.

Prema prvim informacijama pozivi između korisnika "Vekton mobajla" u Srbiji biće besplatni, kao i pozivi ka korisnicima te mreže u drugim zemljama, a Srbija je prva država van Evropske unije u koju dolazi ova britanska firma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.