Novi BAS imaće tri kule na Novom Beogradu/FOTO

Izvor: B92, 29.Apr.2016, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi BAS imaće tri kule na Novom Beogradu/FOTO

Beograd -- Usvojeno je nekoliko planova, među kojima je i plan za Blok 42, koji je prvi korak u realizaciji premeštanja autobuske stanice na novu lokaciju.

Na sednici Skupštine grada usvojen je rekordan broj planova detaljne regulacije, što građanima i investitorima omogućava da legalno grade i investiraju rekao je gradski urbanista Milutin Folić.

Folić je dodao da će od toga Grad Beograd imati veliki priliv novca, kojim će moći da finansira projekte javne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << namene.

"Izuzetno je značajno da se, nakon usvajanja Plana generalne regulacije, planovima detaljne regulacije pokrije što veća teritorija grada i zato Komisija za planove i ostale nadležne institucije rade intenzivno na pripremi i usvajanju novih planova“, naglasio je glavni urbanista.

On je ocenio kao najznačajnije današnje donošenje PDR-a kompleksa autobuske i železničke stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu i naglasio da je to osnov za brže izmeštanje autobuske stanice iz Karađorđeve ulice. Kako je istakao, usvajanje ovog dokumenta znači konačno pomeranje stvari sa mrtve tačke.

"Skupština grada je usvojila nekoliko izuzetno značajna plana, među kojima je možda najvažniji PDR za Blok 42, koji je prvi korak u realizaciji premeštanja autobuske stanice na novu lokaciju. Izradi ovog plana prethodio je javni urbanistički konkurs na kome su izabrana najkvalitetnija rešenja za saobraćajni terminal sa pratećim sadržajima u bloku 42“, istakao je Folić i dodao da plan obuhvata površinu od 36,6 hektara.

Milutin Folić je rekao da je cilj dobro organizovane autobuske stanice da se na jednom mestu ponudi organizovana i kvalitetna usluga korisnicima.

"Ovim predlogom je obezbeđeno ukupno 135 perona i još minimum 53 parking mesta za duže zadržavanje autobusa. Plan predviđa izgradnju tri kule visine od po 100 metara, a ova lokacija je ocenjena kao povoljna za izgradnju visokih objekata. Jedna kula biće izgrađena na prostoru današnjeg buvljaka, druga na mestu gde je bila replika Terazija, a treća prema naselju Belvil“, rekao je Folić i istakao da je na ovom prostoru planiran i podzemni javni parking.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.