Novak: Oporavak svetskog tržišta nafte do kraja 2017.

Izvor: Vostok.rs, 30.Maj.2016, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak: Oporavak svetskog tržišta nafte do kraja 2017.

Svetsko tržište nafte moglo bi da se oporavi do kraja 2017. godine, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

„Čini mi se da ćemo do kraja 2017. videti kraj ciklusa niskih cena nafte i oporavak tržišta“, izjavio je Novak na forumu Vestifinians.

Snabdevanje će biti ispod nivoa iz 2015. tokom drugog, trećeg i četvrtog kvartala ove godine i tek krajem godine će dostići nivo prethodne godine, dodao je Novak, navodeći prognoze i procene eksperata.

„Zbog činjenice da se rast i dalje nastavlja, procenjeno je da će 2016. porast globalne potražnje iznositi od jednog do 1,2 miliona barela na dan. Ova neravnoteža ponude i potražnje će se smanjiti“, naglasio je Novak.

Cene nafte pale su za 60 odsto od vrhunca od više od 110 dolara za barel u junu 2014, zbog toga što je svetska ponuda nadmašila svetsku potražnju.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.