Izvor: B92, 05.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova trgovina akcijama "Novosti"

Beograd -- Šest dana pošto je akcijama "Novosti" trgovano na berzi, deo akcija ponovo prodat kompaniji iza koje, navodno, stoji Milan Beko.

Brokerska kuća "MV investment", u većinskom vlasništvu Miodraga Kostića, preprodala je svoje akcije firmi "Stadlux" iz Beograda. Ta firma, koja se bavi nekretninama, već je kupila 13 odsto akcija "Novosti". Sada "Stadlux" i austrijska firma "Ardos", iza kojih, navodno, stoji Milan Beko, imaju ukupno 60 odsto akcija "Novosti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Treći biznismen, Miroslav Mišković, na osnovu zajma za kupovinu akcija, učestvuje u upravljanju "Novostima".

U prvim srpskim novinama koje su izašle na berzu, najviše akcija ima firma "Stadluks rialistejd", registrovana pre godinu dana. U nedostatku izjava iz te firme, javnost uveliko nagađa da i iza nje, kao i iza drugog kupca, austrijskog "Ardosa", osnovanog u avgustu, stoji biznismen Milan Beko.

Kompanija "Delta" je, odmah nakon prodaje akcija, saopštila da je Miroslav Mišković pozajmio novac kupcima "Novosti" i da će, ako mu dug ne bude vraćen, uzeti njihove akcije. "Delta" je saopštila i da, bez obzira na to, već učestvuje u upravljanju tim listom.

Zamenik urednika magazina "Ekonomist" Miša Brkić kaže da je bilo očekivano da se akcije "Večernjih novosti" brzo koncentrišu u rukama nekoliko kupaca: "U ovom slučaju pokazalo se ko je najviše zainteresovan da kupi akcije 'Novosti'. Ljudi koji sada kupuju i koncentrišu akcije u svojim rukama, ne kupuju ih da bi ih zadržali u posedu, već da bi ih posle nekog vremena prodali", kaže Brkić.

Kupovinu "Novosti" prati dilema zašto pravi kupci "Novosti" nisu to javno obelodanili, već prepuštaju javnosti da nagađa ko sada kontroliše jedan od najtiražnijih listova u zemlji.

Nemanja Nenadić, izvršni direktor Transparensi Srbija, organizacije koja se bavi problemom korupcije, ocenjuje da za to postoji više motiva, od kojih je jedan i medijski uticaj: "Kontrole nad medijima nikad dovoljno, na taj način kreira se javno mnjenje, ima politički uticaj, kao i komercijalnu dobit kroz reklame."

Firme "Stadluks" i "Ardo" sada poseduju blizu 60 odsto akcija "Novosti". Prema Zakonu o preuzimanju, posle tri meseca, i ostalim vlasnicima moraju ponuditi da otkupe svoje udele. Kao najveći vlasnik ostaje država, sa blizu 37 odsto akcija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.