Norveška strahuje, topi se ključ rasta

Izvor: B92, 24.Nov.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška strahuje, topi se ključ rasta

Norvešni naftni sektor, koji je od ključnog značaja za tu zemlju, znatno će smanjiti investicije u 2016. u odnosu na ranije očekivani nivo.

Niske cene nafte učinile su istraživanje novih naftnih polja manje profitabilnim za Norvežane.

Očekuje se da će norveške naftne kompanije na domaće investicije potrošiti 171 milijardu kruna (18,6 milijardi evra), 10 milijardi kruna manje u odnosu na nivo prognoziran u avgustu, navodi norveški Zavod za statistiku, a prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija Frans pres.

Investicije za ovu godinu su nepromenjene i iznosiće 192,7 milijardi kruna, što znači da će u 2016. one biti 11,3 odsto manje u odnosu na 2015.

Nafta je ključni pokretač privrednog rasta Norveške, a centralna banka te zemlje već je srezala kamatne stope za polovinu u proteklih godinu dana, na 0,75 odsto, u pokušaju da podstakne ekonomsku aktivnost. Analitičari predviđaju da bi do novog sniženja stope moglo doći već u decembru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.