Nora i Lazar prvi put javno i to u Abu Dabiju FOTO

Izvor: B92, 20.Feb.2017, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nora i Lazar prvi put javno i to u Abu Dabiju FOTO

Abu Dabi -- Srpska namenska industrija predstavila je vojnu opremu i naoružanje na međunarodnoj izložbi naoružanja u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju.

Na sajmu IDEX 2017, svoje kapacitete predstavljaju srpske kompanije Jugoimport SDPR, Sloboda, Prva petoletka, Zastava oružje, Krušik i Borbeni složeni sistemi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Premijerno su prikazana četiri nova proizvoda odbrambene industrije Srbije, koji su izazvali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veliko interesovanje već prvog dana Sajma.

Jedan od njih je artiljerijska raketa sa korekcijom putanje Šumadija, dometa 300 kilometara, namenjena za lansiranje sa višecevnog lansera raketa.

Predstavljen je i bespilotni helikopter za osmatranje i borbena dejstva Stršljen, sa autonomijom leta od pet sati kada je u pitanju osmatranje, a dva i po sata kada je reč o borbenim dejstvima.

Izuzetnu pažnju posetilaca, je, kako se navodi, izazvalo višenamensko oklopno vozilo Miloš, namenjeno za izviđačka, patrolna i specijalna dejstva i zaštićeno od dejstava protivtenkovskih mina, sa pogonom na sva četiri točka. Novitet je i artiljerijska raketa Grad, dometa 52 kilometra, u kalibru 122 milimetra.

Osim standardnih proizvoda naših preduzeća kao što su razne vrste streljačkog naoružanja, sve vrsta malokalibarske, srednje i krupnokalibarske municije i komponenata, nevođenih i vodjenih raketa, sistema ALAS, optike i optoelektronike, po prvi put su u prirodnoj veličini izloženi samohodna haubica Nora 155mm i oklopno vozilo 8x8 Lazar.

Navodi se da su ti proizvodi izazvali veliko interesovanje posetilaca sajma.

U Abu Dabiju, kako se dodaje u saopštenju, boravi i delegacija Ministarstva odbrane koju predvodi pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Miloradović je rekao da je "tržište UAE jedno od ključnih za odbrambenu industriju Srbije, koja na njemu trenutno ima aktivnih ugovora u vrednosti od oko 220 miliona dolara".

"Oružane snage i odbrambena industrija UAE su takođe strateški partner u razvoju više tipova sofisticiranog naoružanja koje treba da značajno unapredi operativne sposobnosti Vojske Srbije i naš izvozni potencijal. U toku su razgovori koji treba da rezultiraju potpisivanjem novih ugovora, kako za isporuke standardnog oružja i municije iz naše odbrambene industrije, tako i otvaranjem novih projekata zajedničkog razvoja", izjavio je pomoćnik ministra Miloradović.

Delegacija Srbije sastala se sa komandantom vojnog vazduhoplovstva UAE, generalom Ibrahimom Naserom Al Alavijem sa kojim je razmatrana saradnja dvaju vazduhoplovstava, kao i sa kopredsedavajućim komisije za vojnoekonomsku saradnju Ministarstva odbrane Republike Srbije i Generalštaba UAE brigadnim generalom Vahidom Al Zakijem.

Na Sajmu IDEX 2017 prema najavama organizatora učestvovaće više od 1.200 kompanija iz 57 zemalja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.