Nisu uslišene želje ECB-a, novo uzbuđenje

Izvor: B92, 03.Sep.2015, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisu uslišene želje ECB-a, novo uzbuđenje

Evropska centralna banka (ECB) će na zasedanju verovatno morati da razmotri nove mere za sprečavanje deflacije u evrozoni.

"Posle svog onog uzbuđenja oko Grčke tokom leta, ECB se verovatno nadala običnom i regularnom sastanku ove nedelje, odnosno blagom prelasku na radni režim sa praznovanja", izjavio je ekonomista ING banke Karsten Brzeski, prenosi Frans pres.

"Nažalost, finansijska tržišta nisu uslišila želje ECB-a, a poslednja previranja na berzama, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pad cena nafte, mogli bi da ožive debatu Upravnog odbora ECB o deflaciji", kaže on.

Iako je Brzeski uveren da predsednik ECB-a, Mario Dragi, neće najaviti nove akcije na današnjem sastanku, on tvrdi da će Dragi, podstaknut nižim projekcijama inflacije i povećanom neizvesnošću, otvoriti vrata za ubrzanje programa kvantitativnog labavljenja.

Strah od deflacije - opasnog pada cena - "ubedio" je ECB da u martu pokrene kontroverzni program kvantitativnog labavljenja, u okviru kog će se do septembra 2016. godine mesečno kupovati obveznice zemalja članica evrozone u vrednosti od po 60 milijardi evra, čime će ukupna vrednost programa dostići 1,14 biliona evra.

Činilo se isprva da ova šema daje rezultate, pošto je došlo do blagog rasta inflacije u ključnim privredama evrozone, poput Francuske i Nemačke. Međutim, inflacija u evrozoni je u avgustu bila tek 0,2 odsto, što je znatno ispod zacrtanog cilja ECB od nešto ispod dva odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nisu uslišene želje ECB-a, novo uzbuđenje

Izvor: Capital.ba, 03.Sep.2015

FRANKFURT, Evropska centralna banka (ECB) će na zasjedanju vjerovatno morati da razmotri nove mjere za sprečavanje deflacije u evrozoni. „Poslije svog onog uzbuđenja oko Grčke tokom ljeta, ECB se vjerovatno nadala običnom i regularnom sastanku ove nedjelje, odnosno blagom prelasku na radni režim...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.