Pavičić: Preti nam finansijski slom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavičić: Preti nam finansijski slom

NOVI SAD -

Srbiji ozbiljno preti finansijski slom ukoliko ne budu pripremljene i sprovedene reforme koje će ojačati našu privredu i omogućiti znatno povećanje našeg izvoza, izjavio je danas u Novom Sadu jedan od ekonomskih savetnika u Vladi Srbije Nikola Pavičić.

"Moramo da sredimo svoje redove, da se ujedinimo i ozbiljno pripremimo za reforme bez kojih radni deo Srbije nema šanse da opstane", rekao je Pavičić na sednici Predsedništva Privredne komore Vojvodine (PKV) >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i dodao da ako u ovom vremenu krize naša privreda ne bude imala šansi, onda je ni naša zemlja neće imati.

Ističući da je država došla do granice kad više ne može da se zadužuje, jer se krediti vraćaju novim kreditima, on je zapitao kako ćemo ispunjavati naše finansijske obaveze ukoliko ne preduzmemo mere kako bismo stalni deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni preokrenuli u suficit.

Ključno pitanje je podrška izvozu a naročito onih proizvoda s višim stepenom dorade, naglasio je Pavičić podsetivši da oko polovinu svog ukupnog izvoza Srbija ostvaruje sa članicama EU i Cefte, uglavnom plasirajući primarne poljoprivredne proizvode.

"Prednosti Ugovora o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji je na snazi već deceniju, nismo iskoristili a imali smo priliku da ostvarimo deset milijardi evra od izvoza u tu zemlju, jer je Srbija na osnovu tog aranžmana oslobođena plaćanja carine za svoju robu", rekao je on.

Pavičić, koji je i počasni predsednik kompanije "Tarket" i član Upravnog odbora PKV, istakao je da je Srbiji potrebna nova agrarna politika prema kojoj bi agrarni budžet bio barem dvostruko veći nego sadašnji kao i da je nužno dovesti javnu potrošnju u sklad s ostvarenim bruto domaćim proizvodom.

Ukoliko želimo jačanje privrede, preduzeća bi trebalo osloboditi pritisaka visokih bankarskih kamata i poreskih stopa i mora se konačno uvesti red u međusobnim plaćanjima kao i u sistemu zarada jer, kako je naveo, nigde u svetu nema kao kod nas da je prosek plata u privredi 37 odsto niži nego u javnoj administraciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pavičić: Preti nam finansijski slom

Izvor: S media, 16.Nov.2011

Srbiji ozbiljno preti finansijski slom ukoliko ne budu pripremljene i sprovedene reforme koje će ojačati našu privredu i omogućiti znatno povećanje našeg izvoza, izjavio je danas u Novom Sadu jedan od ekonomskih savetnika u Vladi Srbije Nikola Pavičić...„Moramo da sredimo svoje redove, da se...

Nastavak na S media...

Pavičić: Srbija pred kolapsom

Izvor: B92, 16.Nov.2011

Novi Sad -- Srbiji ozbiljno preti finansijski slom ukoliko ne budu pripremljene i sprovedene reforme koje će ojačati našu privredu i omogućiti znatno povećanje izvoza...To je izjavio privrednik i jedan od ekonomskih savetnika u Vladi Srbije Nikola Pavičić..."Moramo da sredimo svoje redove, da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.