Nikao prvi arapski grad - ulaz Bosancima zabranjen

Izvor: B92, 22.Okt.2016, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikao prvi arapski grad - ulaz Bosancima zabranjen

U BiH "nikao" je prvi arapski grad, pod nazivom Resort Osenik, gde su vlasnici svih kuća Arapi, a za vreme letnje sezone ulaz Bosancima u grad je zabranjen.

Reč je o prvom naselju u BiH zatvorenog tipa, koje je ograđeno visokom ogradom i ima privatno osiguranje, prenosi Index.

U njemu trenutno ima oko 160 kuća, uz veliki broj pratećih sadržaja, a u sredini grada se nalazi veliko jezero.

Tokom leta, Bosanci u grad ne mogu ući osim ako tamo rade - kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konobari, spremačice, agenti osiguravajućih kuća i slično.

"Vlasnici kuća su Arapi i oni ne žele da se mešaju sa lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kad je reč o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi i slično, i ne žele da ih u tome iko ometa ili čudno posmatra", kaže neimenovani izvor za biznisinfo.ba.

Zbog toga je, dodaje isti izvor, taj grad idealan za njih, jer se tu osećaju kao kod kuće, a jedina neobičnost je to što su svuda okolo voda i zelenilo.

Oni će u tom gradu provoditi letnje mesece u prijatnim klimatskim uslovima, a potom će se vraćati u svoje domove, kaže neimenovani izvor, navodeći da su kuće prodavane po ceni od 150 do 160 hiljada evra pri čemu nisu ni bile nudjene na tržištu BiH, ali da u Kuvajtu - odakle je vlasnik - "nisu silazile s TV-a".

Projekat izgradnje naselja koje će moći da pruži smeštaj za 1.125 turista pokrenut je 2013. godine, a koštao je oko 50 miliona kovertibilnih maraka.

Naselje je otvoreno u oktobru prošle godine, navodi Index.hr.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.