Ni Nemačka ne budi optimizam Evrope

Izvor: B92, 13.Avg.2014, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni Nemačka ne budi optimizam Evrope

Inflacija u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, usporila je u julu na najniži nivo u poslednje četiri godine, pokazali su danas zvanični podaci u Berlinu.

Potvrdivši preliminarnu procenu s kraja prošlog meseca, nemački Zavod za statistiku izračunao je da je inflacija u julu na godišnjem nivou usporila na 0,8 odsto, što je najniži nivo od februara 2010, nakon jedan odsto iz juna, prenosi agencija Frans pres.

Inflacija je neuobičajeno niska u 18-članoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evrozoni, što podstiče zabrinutost da će region potonuti u deflaciju, odnosno pad cena, koji koči ekonomsku aktivnost i dovodi do pada zaposlenosti.

Iako pad cena zvuči kao dobra vest za potrošače, deflacija može pokrenuti začartani vrtlog odlaganja kupovine, što guši tražnju i primorava kompanije da otpuštaju radnike. Zabrinutost oko toga nagnala je Evropsku centralnu banku (ECB) da u junu snizi kamatne stope i pokrene druge mere monetarnog labavljenja u zoni evra.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena, kog kao merilo inflacije koristi ECB, inflacija je u Nemačkoj prošlog meseca takodje iznosila 0,8 odsto, dosta ispod ciljnog nivoa od nešto ispod dva odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strah od deflacije u Evropi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Avg.2014

U Francuskoj se u julu beleži pad cena u odnosu na jun, što povećava zabrinutost zbog širenja deflacije u Evropi...Cene su posle tri meseca stabilnosti pale za 0,3 odsto, saopštio je francuskog Instituta za statistiku i ekonomske studije (Insee)...Indeks potrošačkih cena je od jula 2013. do...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.