Ni Beč nije imun na nezaposlenost

Izvor: B92, 01.Sep.2014, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni Beč nije imun na nezaposlenost

Nezaposlenost u Austriji se tokom leta povećala, pa je krajem avgusta u Servisu za zapošljavanje (AMS) bilo prijavljeno 355.643 osoba bez posla.

To je za 10 odsto više nego pre godinu dana.

Kako se precizira u saopštenju Ministarstva za socijalna pitanja i rad, na kraju avgusta se na evidenciji 292.321 osoba vodilo se kao nezaposleno (+11,1), a 63.322 (+5,5) osobe je AMS poslao na doškolovavanje.

Stopa nezaposlenosti, prema nacionalnoj definiciji, porasla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za 0,7 porocentnih poena, na 7,6 odsto.

"Evropska, pa tako ni austrijska privreda, čini se da još ne dobijaju na održivom zamahu", konstatovao je ministar za socijalna pitanja i rad, Rudolf Hundstorfer, povodom najnovijih pokazatelja o nezaposlenosti.

Krajem avgusta je ponuda radne snage bila veća za 62.000 nego prošle godine, a zbog ograničene potražnje preduzća je došlo do daljeg rasta nezaposlenih.

Najviše je porasla nezaposlenost kod osoba starijih od 50 godina (+15,8 odsto), zatim stranaca (+23,3) i osoba sa invaliditetom (+17,6 odsto). Osobe iz ovih kategorija, zbog rastuće konkurencije na tržištu rada, daleko teže nalaze novo radno mesto posle gubitka posla.

Svaki peti nezaposleni je osoba sa zdravstvenim problemima, a svaki četvrti je stariji od 50 godina.

Regionalno gledano broj nezaposlenih je najviše porastao u Beču, za 14,4 procenta, zatim u Gornjoj Austriji za 12,5 i Saczburgu za 10,7 odsto, a najmanje u Burgenlandu, za 5,7 procenata.

Austrija je tradicionalno jedna od zemalja Eu sa najnižom stopom nezaposlenosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.