Neto naplata prihoda veća za 58,5 miliona KM

Izvor: Capital.ba, 04.Maj.2016, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neto naplata prihoda veća za 58,5 miliona KM

BANJALUKA, Neto naplata prihoda od indirektnih poreza u prvom kvartalu ove godine veća je za 58,5 miliona KM ili za 4,9 odsto, nego u istom periodu prošle godine, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH u biltenu dostavljenom Srni. Glavni razlog povećanja neto naplate leži u smanjenju isplata povrata PDV-a od 10,4 miliona KM. Kumulativna bruto naplata prihoda od indirektnih poreza u prvom kvartalu ove godine rasla je po stopi od 3,3 odsto zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << rastu naplate prihoda u martu. Martovska bruto naplata prihoda povećana je za 5,7 odsto, a neto naplata je porasla za 6,9 odsto u odnosu na mart prošle godine, što je rekordan rast naplate prihoda od uspostavljanja ove uprave. Najveći efekti naplate u prvom kvartalu ostvareni su kod PDV-a, čija je naplata povećana za 40,5 miliona KM, te na akcizama i putarinama kod kojih je registrovano povećanje od 21,6 miliona KM. Tri četvrtine efekata rasta prihoda od akciza i putarine odnosilo se na oporezivanje derivata nafte. Uzrok tome je enorman rast akciza na uvozne derivate nafte u martu, najvjerovatnije, radi stvaranja zaliha derivata nafte zbog najave rasta cijena na svjetskom tržištu u narednim mjesecima. U Odjeljenju za makroekonomsku analizu navode da promjene u strukturi prihoda od akciza navode na dva zaključka – jedan, da su efekti nove politike oporezivanja rezanog duvana skoro u potpunosti iscrpljeni, a drugi, da porezi na derivate postaju sve značajniji za naplatu prihoda od indirektnih poreza. Srna

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Indirektni porezi - Neto naplata prihoda veća za 58,5 miliona KM

Izvor: Cafe.ba, 04.Maj.2016

Neto naplata prihoda od indirektnih poreza u prvom kvartalu ove godine veća je za 58,5 miliona KM ili za 4,9 odsto, nego u istom periodu prošle godine, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje UIO BiH u biltenu dostavljenom Srni.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.