Neočekivano dobar početak godine

Izvor: Danas, 03.Mar.2015, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neočekivano dobar početak godine

Sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom predviđa da će u javnom sektoru ove godine bez posla ostati pet odsto zaposlenih, kako bi se uštedelo oko 86 miliona evra. Od toga, kako se precizno navodi, polovinu ušteda treba da donesu ciljani otkazi (ostalo su odlasci u penziju itd.). Ipak, premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je, otvarajući 22. Kopaonik biznis forum, ocenio da će zbog boljih finansijskih rezultata države, otkazi umesto sa polovinom (2,5 procenta), u uštedama učestvovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sa znatno manje, odnosno sa oko 1,7 do 1,9 odsto. Budući da deo javnog sektora koji potpada pod ove mere broji 550.000 ljudi, to znači da će otkaze dobiti oko 10.000 radnika. Premijer je rekao da će biti potrebno manje otkaza nego što je dogovoreno sa MMF-om, "zato što smo imali veći prirodni odliv nego što je bilo predviđeno".

Na pitanje zašto MMF nije pristao da to zvanično uvrsti u sporazum, premijer je odgovorio da "nisu hteli da uvrste ni deficit od 6,6 odsto", a ispao je toliki.

Vučić je istakao da fiskalni deo programa Vladi nije problem, i da će reviziju aranžmana u maju bez problema proći, ali da mu je najveći problem kako će rešiti pitanje hemijske industrije: Azotare, MSK i Petrohemije, što mora da bude urađeno najkasnije do maja. On je više puta naglasio da je država u prva dva meseca ove godine ostvarila neočekivano dobre rezultate, među kojima su za 12 do 17 milijardi manji rashodi i za 17 odsto veći prihodi u odnosu na ranije godine, zatim 69,5 milijardi dinara naplaćenog PDV-a, "što pokazuje da potrošnja nije smanjena i da je nešto povećan broj zaposlenih i naplata".

- Imamo za 10 milijardi više neporeskih prihoda nego prošle godine, a još nismo uzeli prihod od Elektromreže Srbije (šest milijardi dinara), što ćemo uraditi u martu. Dunav osiguranje je uništeno, a dali smo 40 miliona evra za njih. Ali, sledeće godine očekujemo novac i od Dunava i od EPS-a - dodao je Vučić.

On je ponovio da je "prvi put u istoriji" ostvaren suficit u januaru i februaru i to od 1,8 milijardi, a uzrok je bolja naplata, veća zaposlenost, a ekonomska situacija nije toliko teška kao što smo predviđali, smatra premijer.

Vučić je napomenuo i da borba protiv šverca duvana daje rezultate, pa su tako povećani prihodi od akciza, uprkos tome što je jedna od vodećih duvanskih firmi (Monus) u ozbiljnim problemima.

Premijer je naglasio i da je Srbiji potreban privredni rast, ali da na njemu može da se radi tek kada se budu stabilizovane javne finansije, pošto je za širenje ekonomije potrebna potrošnja. U tom kontekstu, on je napomenuo i da je nezadovoljan iznosom državnih kapitalnih investicija, za koje je rekao da moraju da budu veće, ali je dodao da je tu problem i nedostatak projekata, "jer kada bismo sada i imali novac, ne bismo znali šta da radimo s njim".

Zato će, kako je dodao, insistirati na ubrzavanju procedura za onih nekoliko velikih projekata koji postoje, pri čemu je apostrofirao "Beograd na vodi", koji bi trebalo da počne da se gradi "u junu ili julu".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.