Nemci nastavljaju da ulažu u Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 09.Dec.2011, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci nastavljaju da ulažu u Srbiju

Nezavisno od odluke samita EU o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, nemačka privreda će i dalje nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu evropskih integracija. To je poruka velikih nemačkih investitora sa foruma u Berlinu pod nazivom "Cilj Evropa - nemačko-srpski privredni odnosi", koji su organizovali Ambasada Republike Srbije, Dojče bank i Odbor nemačke privrede za istok.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />Generalni direktor Štade AG Hartmut Reclaf, direktor Mesera Srbija Ernst Bode i izvršni potpredsednik Frezenijusa, Norman Erhard izjavili su da ni negativna odluka ili odlaganje statusa kandidata neće promeniti njihove pozicije u Srbiji niti uticati na buduće zainteresovane investitore.

- Srbija je i dalje veoma atraktivna za ulaganja, jer ima kvalifikovano ljudstvo i visok nivo menadžmenta i kontrole - rekao je Hartmut Reclaf i najavio proširivanje fabrike u Vršcu.

Nemačka je prethodnih godina postala najvažniji trgovinski partner Srbije, pre Rusije i Italije.

Samo u prvoj polovini ove godine je razmena u odnosu na isti period prošle godine porasla za više od 16 odsto, a taj trend je nastavljen i u trećem kvartalu.

Istovremeno je Nemačka u poređenju sa istim periodom prošle godine povećala uvoz iz Srbije za 27 odsto.

- Cifre govore same za sebe. Izvozno tržište broj jedan za Srbiju je Nemačka, Srbija je broj jedan trgovinski partner Nemačke u CEFTA regionu, koji obuhvata i Hrvatsku i BiH - istakao je Ćirić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić je na forumu, koji je okupio više od 170, mahom predstavnika nemačkog privrednog života, govorio o naporima vlade da "od Srbije napravi destinaciju atraktivnu za investicije, sigurnu za poslovanje i u ekonomskom i političkom smislu".

Sledećeg dana je naša delegacija učestvovala na Nemačko-srpskom poslovnom savetu, koji je osnovan 2003. na inicijativu bivšeg kancelara Gerharda Šredera.

Ministar Ćirić se tom prilikom sreo sa Štefanom Kapfererom, državnim sekretarom u Ministarstvu za privredu i tehnologiju, koji je ocenio da je ova konferencija značila "još veće približavanje u privrednim pitanjima i u sagledavanju daljih razvojnih potencijala".

- Srbija je na dobrom putu da razvija stabilne uslove, a srpska vlada je pokazala političku volju da te okvire i poboljšava - izjavio je Kapferer po završetku rada Saveta.

Ministar Ćirić ocenjuje da je delegacija imala dva uspešna dana u Berlinu i da je ostvarila cilj.

- Poslovni savet je svake godine sve bolji. Sa predstavnicima kompanija se razgovaralo o konkretnim projektima i nekima koji su već započeti u oblasti infrastrukture železnice, aviosaobraćaja, u poljoprivredi i energetici. Nemački privrednici smatraju da je Srbija zaslužila status kandidata. Ako se ne desi u petak, desiće se neki drugi put, ali ono što je važno je da, što se tiče ekonomskih parametara i makroekonomske i fiskalne politike, odavno već imamo status kandidata, naravno, u uslovnom smislu te reči - rekao je tada srpski ministar.

Na forumu je govorila i dr Emili Haber, zamenik nemačkog ministra spoljnih poslova koja je još jednom potvrdila da "Nemačka želi Srbiju u EU" i dodala da "priznanje Kosova nije uslov Srbiji da bude primljena u EU, ali saradnja i nastavak dogovora jesu".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.