Nemaština probija rokove plaćanja

Izvor: RTS, 20.Apr.2015, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemaština probija rokove plaćanja

Novac za urađeni posao ili isporučenu robu u Srbiji se čeka najduže u regionu, u proseku 141 dan, što je 15 dana duže nego prošle godine, pokazuju najnovija istraživanja Mreže za poslovnu podršku. Po zakonu, država je dužna da račune plati najkasnije za 45 dana, a privatnici u roku do 60 dana. Glavni uzrok je to što i građani i privreda imaju sve manje para, ističu upućeni.
U vreme kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se retko šta gradi, mnoge građevinske firme kažu da ulaze u posao i kada znaju da će urađeno teško naplatiti.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije navodi da je trenutna naplata na koridorima gde rade domaća preduzeća kao kooperanti stranih firmi – četiri i po do pet meseci za redovno izvršene radove. "Za naknadne radove taj rok se kreće i do godinu dana", napominje Rodić.
Prema istraživanju Mreže za poslovnu podršku, građevinari su sa prosečnih 219 dana čekanja na naplatu na drugom mestu, iza remonta i sličnih poslova u energetici. Nameštaj se u proseku naplati posle 184 dana, a slede ga kućni aparati, hrana, hemija, telekomunikacije. U proseku, potraživanja se naplate za 141 dan, 15 dana kasnije nego prošle godine.
Pad kupovne moći koji je nastao usled smanjenja plata u javnom sektoru odrazio na trgovinu, a, pošto je manji priliv novca, trgovci su počeli više da duguju dobavljačima, kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.
Kako ističe, preduzeća se snalaze, pa se i obim kompenzacije uvećao za čitavih 30 odsto.
Iako već dve godine važi zakon po kome država račune treba da plaća najkasnije za 45 dana, a privatnici za dva meseca, po čekanju na naplatu Srbija je blizu Bosne i Hercegovine, a daleko iza Crne Gore i Makedonije.
"Jedno vreme je ta disciplina bila rigorozna, ali mi sad, u zadnjih godinu dana, opet imamo situaciju da se dopušta velikim državnim kompanijama ili sistemima poput lokalinih samouprava da kasne s plaćanjima", upozorava Dragoljub Rajić.
Koliko i koja javna preduzeća kasne sa plaćanjima, RTS u Vladi nije dobio odgovor. Za lokalne samouprave kažu – onima koje prekorače rok za plaćanje obustavljaju se transferi iz državne kase. Takvih je trenutno 15.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nemaština u Srbiji probija rokove plaćanja

Izvor: Radio 021, 20.Apr.2015

Novac za urađeni posao ili isporučenu robu u Srbiji se čeka najduže u regionu, u proseku 141 dan, što je 15 dana duže nego prošle godine, pokazuju najnovija istraživanja Mreže za poslovnu podršku...Po zakonu, država je dužna da račune plati najkasnije za 45 dana, a privatnici u roku do 60...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.