Nemačka najvažniji trgovinski partner Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka najvažniji trgovinski partner Srbije

Trgovinska razmena Nemačke i Srbije u 2011. najverovatnije će prevazići prošlogodišnju, koja je iznosila 1,99 milijardi evra, objavila je danas Delegacija nemačke privrede u Srbiji. U saopštenju se ističe da je Nemačka postala najvažniji trgovinski partner Srbije, ali da je potencijal robne razmene mnogo veći.

Navodi se da je, prema podacima nemačkog ministarstva za ekonomiju i tehnologiju, nemačko-srpska robna razmena u prvih devet meseci ove godine dostigla 1,76 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << evra.

Nemačka je iz Srbije u tom periodu uvezla robu vrednu 659 miliona evra, dok je izvoz u Srbiju dostigao 1,1 milijardu evra, dodaje se u saopštenju.

Trenutni deficit Srbije u razmeni sa Nemačkom je, kako se navodi, 441,97 miliona evra, dok je za celu 2010. bio 558,52 miliona evra.

Iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji napominju da Srbija beleži sve značajniji izvoz u Nemačku, najviše zahvaljujući brojnim nemačkim preduzećima koja proizvode iz fabrika širom Srbije izvoze brojnim kupcima i partnerima u Nemačkoj.

Od 10 najvećih srpskih izvoznika u Nemačku čak pet su kompanije koje su u Srbiji osnovane nemačkim kapitalom, podseća Delegacija nemačke privrede u Srbiji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.