Nema krize u Nemačkoj

Izvor: NaDlanu.com, 03.Jan.2012, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema krize u Nemačkoj

Izgleda da su Nemci pravi maheri da naprave posao. Ako je verovati zvaničnim statistikama u Nemačkoj se ne oseća kriza kao u nekim drugim evropskim državama, a zaposlenost je na najvećem nivou od ujedinjena.

Prema podacima, zvanične nemačke statistike, u 2011. godini u Nemačkoj je radilo više od 41 milion stanovnika zemlje, što je rekordan broj još od ujedinjenja Nemačke.Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, broj nezaposlenih Nemaca je u 2011. godini smanjen za 446.000 na 2,5 miliona, >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << što znači da je stopa nezaposlenosti opala sa 6,8 na 5,7 procenata radno aktivnog stanovništva, piše "Blic".Boljitak i u novčaniku Ukupni privredni rast u prošloj godini iznosio je 3%, ali to su, za razliku od mnogih drugih zemalja, i zaposleni osetili po svom novčaniku. U prva dva kvartala realne zarade su narasle za 2,0% i 1,9%, u trećem za 3%, a u četvrtom nešto manje, za 0,6. Sve u svemu, zaposleni sa punim radim vremenom u prerađivačkim delatnostima imaju realni prihod veći za 4,6%, što u godini u kojoj je većina stanovnika naše planete realno osiromašila nije ni malo zanemarljivo.U Nemačkoj je minule godine radilo u proseku 41,04 miliona žitelja, za 1,3 odsto ili za 535.000 lica više nego 2010. godine, objavila je nemačka agencija DPA pozivajući se na podatke Federalne statističke uprave u Visbadenu.Eksperti očekuju nastavak pozitivnih tendencija u započetoj godini tako da će rekordni pokazatelji na polju zapošljavanja u 2012. godini biti premašeni šestu godinu zaredom.Nemačka,koju s pravom nazivaju privrednom lokomotivom EU, u novu godinuje ušla hvaleći se svojim rekordima, i obećavajući prosperitet, bolji život i punije džepove i svojim običnim građanima. U narednoj godini, koja se svuda najavljuje kao krizna, Nemačka očekuje skromniji privredni rast, od samo 0,5. Naravno, ako ne bude bilo kolapsa evra, koji bi čitavu EU, ali i ostatak sveta, mogao da povuče u vrtlog haotičnih i nepredvidivih zbivanja.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.