Izvor: Blic, 26.Okt.2016, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: U poljoprivredi ulažemo samo u ono što povećava konkurentnost

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović istakao je danas da u poljoprivredi i te kako ima prostora za primenu novih tehnologija, naglašavajući da one mogu doprineti povećanju konkurentnosti.

On je, na otvaranju konferencije „Primena novih tehnologija u poljoprivredi“, u Privrednoj komori Srbije kazao da je, na primer, potrebna nova tehnologija kako bi znali šta se dešava na našem poljoprivrednom zemljištu.

„- Nama nedostaje elementarna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stvar. Nemamo alate da u svakom trenutku znamo šta se dešava ne, na svakoj parceli, ali barem, na užem prostoru, da vidimo koje su kulture prisutne i šta se s njima dešava, kao i da li je državno zemljište uzurpirano ili ne“ - objasnio je Nedimović.

On je naglasio da bez savremenih tehnoloških rešenja ne može dati odgovor na pitanja o državnom zemljištu, te kazao da trenutno Ministarstvo radi sa Svetskom bankom i GIZ-om kako bismo u okviru alata kojim država raspolaže mogli da se usmeravamao da na svakoj parceli znamo šta se dešava, prvenstveno da li se radi o nivi ili nečemu drugom.

Nedimović je ukazao na probleme nasleđa, da se ne zna koje zemljište ima koju namenu danas.

„Na terenu se nalazi jedno a u papirima drugo. To je beskrajan krug u kojem postajemo taoci samih sebe“, konstatovao je on.

Iz tog razloga, prema njegovim rečima, primena savremenih tehnologija je neophodna i nužna, i najavio je da će ići u susret tome.

Nedimović je kazao da će pružiti svaku podršku kako bismo iskoristili u budućnost potencijale koje nauka pruža.

Naveo je da smo opet suočeni sa problemom isteka zaštitnih mera za mleko, te dodao da tehnlogija pomaže da kontrolišemo kvalitet i omogući državi da podstiče što je kvalitetno i konkurentno.

„Meni  je ideja da radimo isključivo sa onim što povećava konkurentnost, a ne socijalnom demagogijom. Ako i gde ima prostora ima prostora u poljoprivredi za nove tehnologije“, zaključio je on.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da jedan od stubova nacionalne konkurentnosti kompanija pojedinačno, njihovog tržišnog uspeha i održivog razvoja, kome težimo, jesu znanje i inovacije, a preduslo veće proizvodnje, izvoza i produktivnosti je tehnološko osavremenjavanje naše privrede.

On je preneo da je, tokom obilaska svih krajeva Srbije imao prilike da upozna mlade ljude koji koriste nove tehnologije u poljoprivredi za izvoz, ali je sa žaljenjem konstatovao da se inovacije u poljoprivedi ne koriste dovoljno za naše tržište.

Čadež je istakao da je u sektoru agraga video da pre svega mladi koji koriste nove tehnologije, te da je neophodno još veće povezivanje poljoprivrede i nauke.

„Privreda od nauke očekuje da pre svega sazna šta je čeka u budućnosti, a akademaska zajednica usmerava se na rešavanje problema. Univerziteti i institutit očekuju od privrede da dobiju informacije koje bi ih usmeravale ka programima i tehnikama edukacije u skladu sa potrebama kompanija“, objasnio je on.

„I privreda i nauka od države očekuju da održi stabilnost, da obezbedi predvidivst, da olakša pristup izvorima finansiranja i da nagradjuje najbolje“, naglasio je Ccadež..

Ono što ohrabruje, zaključio je on, jeste činjenica da je sve više startapova mladih koji koriste nove tehnologije u poljoprivredi.

Više od trećine inovacija, koje su kandidvane u akciji „Najbolja tehnološka inovacija“ kako je naglasio, upravo je iz oblasti poljoprivrede.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.