Neće se svideti sindikatima, plate na dnevnom redu

Izvor: B92, 26.Maj.2017, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće se svideti sindikatima, plate na dnevnom redu

Beograd -- Cilj Vlade Srbije je kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja, poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Kako je objasnila, to se ostvaruje kroz smanjivanje administrativnih barijera za poslovanje i uspostavljanje mehanizama koji će pozitivno uticati na ekonomski rast.

Brnabićeva je, na tradicionalnoj večeri za članove (Members Dinner), koju organizuje Nemačko-srpska privredna komora, kazala da je državna uprava važna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako za građane tako i za privrednike.

"Tu su važni privrednici u Srbiji i objasniću im ono što smo uradili do danas, šta trenutno radimo i šta planiramo da radimo. Fokus je na tome dokle smo došli u procesu nacionalizacije ali i u daljem procesu optimizacije. To je važno za privrednike, jer efikasna državna uprava je važna i za građane ali i za privredu", rekla je Brnabićeva.

Ona je govoreći na skupu, predstavila rezultate i planove resornog ministarstva u polju reforme državne uprave, IT saveta, ali i osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravnu.

Između ostalog, Brnabićeva je za jun najavila primenu projekta eZup kojim će biti povezano šest najvećih baza podataka u Srbiji - matične knjige, baze Mupa, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavnje i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Ona je najavila i formiranje mobilnih timova koje će u svojim gradovima pomagati da savladaju primenu tog projekta.

Kao još jednu važnu povoljnost za poslodavce, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, najavila je ukidanje obaveze overe zdravstvenog osiguranja.

Govoreći i o ministarskom IT savetu, na čijem je čelu, ministarka je poručila da je cilj rada tog Saveta da Srbija uhvati priključak sa IV industrijskom revolucijom i digitalizacijom.

Velika stvar koja dolazi, navela je ona, jeste reforma plata, što, kaže, neće biti popularna mera, ali mora se sprovesti.

"Napravićemo teške političke odluke i reći da je ovo reforma koja mora biti napravljena, iako se mnogim sindikatima neće svideti", kazala je ona.

Prisutne je na početku skupa pozdravio i izvršni direktor AHK Srbija, Martin Knap, a predsednik AHK Srbija Ronald Zeliger najavio je ministarku rekavši da veruje u reforme u Srbiji i da veoma ceni ministarku Brnabić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.