Ne šteti ljudima, ali neću da pijem

Izvor: B92, 29.Mar.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne šteti ljudima, ali neću da pijem

Patrik Mur, lobista kompanije Monsanto, lidera u proizvodnji GMO semena, odbio je da pred novinarima popije Monsantov pesticid za koji tvrdi da nije štetan.

Mur je u razgovoru sa novinarom televizije "Kanal+" naveo da je Monsantov pesticid Raundap, kojim se prskaju usevi, u potpunosti bezbedan.

"Možete da popijete čitav litar tog pesticida i neće vam ništa biti", rekao je Mur.

Međutim, kada mu je novinar saopštio da su za njega spremili čašu tog pesticida, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mur je odbio da ga popije uz rečenicu: "Nisam glup".

Na insistiranje novinara da popije šolju pesticida kad već nije opasan, Mur je odgovorio da taj pesticid nije opasan za ljude, kao i da su mnogi pokušali da izvrše samoubistvo pijući upravo Raundap, ali da nisu uspeli.

Nakon toga, Mur je prekinuo razgovov, nazvavši novinara "kretenom".

Patrik Mur je, kako navodi Raša tudej, biolog koji je, pre nego što je postao lobista za industriju genetskog inženjeringa, radio za najpoznatiju svetsku ekološku organizaciju Grinpis.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je rezultate istraživanja prema kojima je ovaj pesticid "verovatno kancerogen za ljude".

Nakon publikacije ovog istraživanja, Monsanto je zatražio da SZO povuče izveštaj uz ocenu da su nalazi pristrasni i nevažeći.

.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lobista »Monsanta«: Pesticid bezbjedan, ali nisam glup da ga pijem

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Mar.2015

PARIZ - Lobista kompanije "Monsanto" Patrik Mur izjavio je da je bezbjedno popiti litar njihovog pesticida, ali je odbio da uzme čak i gutljaj tokom intervjua za francusku televiziju i gnjevno napustio studio...Mur je u razgovoru sa novinarom "Kanala plus" rekao da glifosfat, aktivni sastojak "Monsantovog"...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.