Naše maline izgubile stari sjaj, komšije rekordno

Izvor: B92, 26.Jun.2016, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naše maline izgubile stari sjaj, komšije rekordno

Zenica -- Kiša, sneg, led i mraz su bili najveći neprijatelji poljoprivrednika koji nisu na vreme uspeli da zaštite svoje malinjake.

Iako su vremenske nepogode nanele štetu poljoprivrednicima koji se bave uzgojem jagodičastog voća na zeničkim poljima, u hladnjačama u kojima se skladišti i vrši otkup plodova očekuju rekordni otkup jagodičastog voća na kraju sezone.

Elvir Buljić u zeničkom selu Kasapovići, od zasađenog dunuma malina očekuje tonu plodova. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ugovor o otkupu je već potpisao, iako ne zna kolika će otkupna cena biti na kraju sezone.

"Za malinarstvo sam se odlučio zbog teške finansijske situacije i ekspanzije malinarstva na našim područjima. Već tri godine obrađujem ovaj malinjak i ovo je ujedno i izvor mojih prihoda. Kao i svake godine otkupna cena nije poznata sve do kraja sezone i nismo baš zadovoljni time, ali mora se raditi", kazao je Buljić.

Meštanin Željeznog Polja Šaban Aganović zaposlen je na plantažama malina i jagoda Natural Fooda u mestu Jezero. Malinar je već četiri godine, tako da mu posao ne predstavlja neko opterećenje.

"Ovde nas ima četiri ili pet koji smo zaposleni na neodređeno, jer radimo i preko zime kada ima posla u plastenicima, gde pripremamo sadnice za proleće. Ovo je prva godina da je na našoj plantaži rodila jagoda, a plod je premašio i naša očekivanja", izjavio je Aganović.

Svakog dana od devet sati ujutro pa do poslepodne na plantaži su angažovani školarci koji dođu da zarade sebi džeparac, kao i mladi ljudi koji su nezaposleni.

"Da nije ove dece berača ne bi stigli sve da poberemo. Ove godine imamo osam dunuma zasađenih jagodama i sve je dobro rodilo, možda i bolje nego što smo očekivali, tako da nema njih, pola bi sigurno propalo", dodao je Aganović.

"Iako je bila teška godina sa mrazom, ledom i kišom, to nije bitno uticalo na kvalitet proizvoda. Uprkos svim problemima, danas imamo oko 1.300 kooperanata sa područja Zeničko-dobojskog kantona. S obzirom da je zbog povećane vlage dosta parcela ugroženo, nismo sigurni o kojim količinama otkupa će se raditi, ali sigurno će biti minimalno u prošlogodišnjem nivou. Godina je čudna i po berbi i prijemu, a sve zbog vremenskih uslova", rukovodilac podružnice Natural Food Željezno Polje Suvad Hadžić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.