Naš najveći investitor je - EU

Izvor: B92, 19.Apr.2014, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naš najveći investitor je - EU

Beograd -- S privatizacijom stigli su ulagači sa Zapada otvorivši prostor za ruske, a sada očekujemo i novac od partnera iz Emirata, pišu Novosti.

Od 2000. godine najviše investicija u Srbiju došlo je iz zemalja članica Evropske unije, poput Nemačke, Austrije i Italije, a od drugih država po ulaganjima prednjače Rusija i Sjedinjene Američke Države, pokazuju podaci Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Koliko se tačno para na ovaj način >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slilo u našu zemlju teško je proceniti, ali se u izveštajima naših institucija i u platnim bilansima sa inostranstvom najčešće barata brojkom od oko 16 milijardi evra.

"Trend se nije bitnije menjao od 2000. godine jer su svake godine po broju investicija dominirali Nemačka, Austrija, Italija i Slovenija. Grčka je pre izbijanja krize u toj zemlji takođe bila među većim investitorima. Sa druge strane, godišnje smo beležili po dve ili tri veće investicije iz država koje nisu članice EU ili uopšte nisu u Evropi", objašnjava Ivan Radak iz NALED-a, ilustrujući to primerom iz 2012. godine kada smo imali pokretanje ili punu realizaciju 14 većih investicija od kojih su četiri iz Nemačke, po dve iz Italije, Austrije i Slovenije, jedna iz Francuske, a od država van EU tu su po jedna investicija iz Švajcarske ("Nestle”), SAD ("Kuper tajers”) i Kanade ("Magna”).

Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije, objašnjava da je najveći svetski investitor Amerika, slede Japan, Evropska unija...

"Zbog blizine, potpuno je prirodno to što je najveći deo investicija kod nas došao iz Evrope. Ruske su krenule nakon ulaganja "Gasproma” u NIS, potom je Sber banka kupila Folks banku, ušli su i u sektor osiguranja, a sve to stvara uslove za više ruskih investicija", kaže Vesović.

Iako su sagovornici Politike, ali i celokupna privreda, saglasni da novac nema ni miris ni boju i da su pare dobrodošle bez obzira na to odakle stižu, posle 2000. godine Srbija se ekonomski najpre okrenula Zapadu. Investicija iz drugih krajeva sveta u početku gotovo da nije bilo. To se promenilo sa promenom vlasti 2004. godine i nastojanjem da se uspostave bolji ekonomski odnosi sa Rusijom, što je rezultiralo prodajom NIS-a "Gaspromu”.

Prošle godine otvorila se mogućnost za veća ulaganja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Strane investicije, odakle god dolazile, veoma su važne, jer donose devize i savremene tehnologije koje mi nemamo. Dobro je što smo uspostavili dobre odnose sa Emiratima i zameram svakome ko potcenjuje investicije iz bilo koje države. Ali, kada pričamo o Emiratima, ne možemo pobeći od utiska da ima protivrečnih informacija. Najpre se najave investicije u poljoprivredu kojih ne bude. Potom je tu sve što se desilo sa "Er Srbijom”, odnosno sa tajnošću ugovora. Ali, bez obzira na to, ukoliko budemo mudri možemo dobro da prođemo u ekonomskoj saradnji sa Emiratima", smatra Milan Kovačević, konsultant za ulaganja.

Što se tiče finansijske saradnje Srbije i Emirata najveći deo se odnosi na nedavni kredit od milijardu dolara, a podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su u toku 2013. godine investicije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata iznosile 31,7 miliona evra.

"Tu se verovatno radi o kupovini nekretnina ili o nekim finansijskim transakcijama. U toku ove i narednih godina očekuju se veće investicije iz Emirata i one su svakako dobrodošle", navodi Vesović.

Milan Kovačević podseća i da uvek moramo da imamo na umu da su strane investicije samo jedna od mogućnosti i da su domaće znatno veće.

"Ukupne investicije u Srbiji iznose oko 20 odsto našeg BDP-a, što je oko šest milijardi evra godišnje. Ukoliko znamo da su strane prošle godine iznosile manje od milijardu, jasno je da se moramo više okretati sebi", zaključuje Kovačević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.