Naplata poreza i dalje lošija nego 2012.

Izvor: Economy.rs, 25.Maj.2015, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naplata poreza i dalje lošija nego 2012.

Premijer Aleksandar Vučić nekoliko puta je s puno optimizma isticao kako rastu prihodi od poreza. Naročito od akciza i PDV-a na uvoznu robu. Sa druge strane iz Fiskalnog saveta ovih dana stižu poruke da Srbija ima problema naplati poreza.

Nikola Altiparmakov, član ove institucije, u Skupštini je istakao da još nismo uspeli da vratimo stepen naplate iz 2012. Ukoliko bismo to učinili, to bi povećalo prohode u budžet za 20 do 30 milijardi dinara, piše Politika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Economy.rs <<
Ko je od njih dvojice u pravu? Obojica. Samo što premijer, kada govori o naplati poreza ovu godinu upoređuje sa prošlom, a Altiparmakov sa 2012. Zašto Fiskalni savet kao bazu uzima baš 2012?

Te godine je naplata poreza počela drastično da pada. To pokazuje i martovska analiza Fiskalnog saveta u kojoj se kaže da je veliki pad poreske discipline zaustavljen tokom 2014. godine. Dosadašnji trendovi ukazuju na povećanje poreske naplate u 2015. godini.

U 2013. godini došlo je do znatnog porasta poreske nediscipline i sive ekonomije koji je prouzrokovao pad poreskih prihoda i doprineo velikom neplaniranom povećanju budžetskog deficita, navodi se u ovom izveštaju.

Taj pad stabilizovan je u prvoj polovini 2014, da bi tokom druge polovine godine došlo do rasta poreske naplate, pre svega u oblasti akciza na duvanske proizvode i poreza na dodatu vrednost (PDV).

Takav trend poreske naplate nastavljen je i u prvom tromesečju ove godine. Prema oceni članova Fiskalnog saveta to jeste poboljšanje i ako se nastavi može da se očekuje i nešto manji minus u budžetu.

Problem je međutim što stepen naplate još nije dostigao nivo iz 2012 godine. Ukupne efekte borbe protiv sive ekonomije u ovoj godini Fiskalni savet procenjuje na oko 30 milijardi dinara, što je gotovo jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Tome je kumovala bolja naplata akciza na duvanske prerađevine i poreza na dodatu vrednost. U Fiskalnom savetu očekuju da akcize za 10 milijardi premaše plan, a naplata PDV-a za 20 milijardi veća od planirane. Međutim, podbaciće porez na dobit (za najmanje 10 milijardi dinara).

Inače, prema podacima Fiskalnog saveta, obim sive ekonomije u Srbiji je, zajedno sa Bugarskom i Rumunijom, najviši u istočnoj Evropi i procenjuje se da je veći od 30 odsto BDP-a.

"Poreske utaje i siva ekonomija su višegodišnji i višedecenijski problem srpske privrede koji je dodatno naglašen poslednjih godina, nakon izbijanja ekonomske krize 2009. godine i velikog pada poreske naplate u 2013. godini. Zato treba sprovoditi odlučne i sistemske mere u borbi protiv sive ekonomije, ne samo kako bi se smanjio budžetski deficit već i da bi se zaštitili zdravi segmenti domaće privrede čije je legalno poslovanje sve više ugroženo radom u sivoj zoni", navodi se u analizi Fiskalnog saveta. (Economy.rs, 25. maj 2015.)

Nastavak na Economy.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Economy.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Economy.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.