Izvor: TvojPortal.com, 03.Mar.2012, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najzad dogovoren ruski kredit za železnicu

/vesti online/ Pregovori o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice konačno su završeni. U toku naredne nedelje trebalo bi da bude potpisan protokol, a potom sledi potpisivanje sporazuma i njegov ulazak u skupštinu, što će najverovatnije sačekati narednu vladu. Definitivno je dogovoreno da bude finansirano pet projekata u vrednosti od oko 920 miliona dolara. I to tako što bi Rusi dali 85 odsto novca, a 15 odsto naša država.

Krive pruge Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << bi, uz ruski kredit, možda stvarno mogle da postanu brze pruge Srbije...
 


Dejan Lasica, pomoćnik ministra za infrastrukturu, kaže da je dogovoren dobar aranžman, ali nije hteo da kaže njegove finansijske detalje.

- Mogu samo da kažem da su uslovi kredita povoljniji od onih po kojima se Srbija zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu. Oni su u granicama ostalih međudržavnih kreditnih aranžmana u pogledu kamata, roka otplate i grejs perioda - kaže Lasica.

Projekti modernizacije srpskih železnica iz ruskog kredita podeljeni su u tri grupe, a ugovaraće se i realizovati po fazama.

U prvoj je rekonstrukcija železničke pruge Beograd-Pančevo u dužini od 15 kilometara, uključujući i izgradnju drugog koloseka. Taj posao mi ćemo finansirati i radiće domaće firme. Paralelno će, kaže Lasica, početi i modernizacija 110 kilometara pruge na Koridoru 10. U tom paketu je i kupovina 24 do 26 dizel motornih vozova.

- Drugi ugovor se odnosi na prugu Valjevo-Loznica, za koju će glavni projekt biti završen do septembra. Dok će modernizacija pruge Beograd-Bar biti predmet trećeg ugovora za koju, prema našim zakonima, ne moramo da radimo nove projekte. Samo ćemo ruskoj tehnologiji izvođenja prilagoditi one po kojima je i građena - objašnjava Lasica.
Opsirnije

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.