Najviše učinili Beograd, Podgorica i Skoplje

Izvor: B92, 29.Jun.2016, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najviše učinili Beograd, Podgorica i Skoplje"

Sarajevo -- Prosečna stopa nezaposlenosti u regionu iznosi 21 odsto, a u Srbiji je povoljnija, izjavio je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

On je to rekao tokom predstavljanja projekta "Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja" na konferenciji u Sarajevu.

Za poštovanje je, rekao je Svilanović, to što su uložile vlade u Beogradu, Podgorici i Skoplju s obzirom na to da su uradile nešto više nego svi ostali u regionu po pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećanja zaposlenosti.

"I dalje je problem veoma veliki. Četvoro od pet nezaposlenih već su u tom statusu duže od godinu dana i njihov povratak na tržište rada postaje sve teži, a znanja koja su imali u trenutku kada su ostali bez posla postaju gotovo neupotrebljiva", rekao je Svilanović.

Dodao je da oni koji rade brinu da neće raditi za godinu dana, a oni koji ne rade takođe brinu da ni za godinu dana neće naći posao, dok su mladi koji imaju posao manjina u društvu.

Zbog toga se nastojati da se kroz projekat "Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja" podrže ekonomski, reformski programi i politike vlada koje vode ka zapošljavanju.

"U naredne tri godine mi ćemo se baviti programom zapošljavanja. Podaci kada o nivou nezaposlenosti su dramatični u regionu i to jeste najvažniji cilj kada je u pitanju primena strategije "Jugoistočna Evropa 2020" Saveta za regionalnu saradnju", rekao je Svilanović.

On je dodao da je, bez obzira na sve što se radi u regionu, jedini način za promenu slike angažovanje privatnog biznisa zajedno sa naporima koje čine vlade.

Međutim to, kaže, neće biti lako imajući u vidu brzinu kojom se formiraju radna mesta i otvaraju novi poslovni poduhvati.

"Videćete da je statistika porazna čak i tu. Na hiljadu sposobnih ljudi da rade, u BIH otvori se svega 0,1 novih kompanija, malih preduzetničkih inicijativa, to je najniži broj. Najviši u regionu je u Crnoj Gori i iznosi 6,9 odsto, ali i ta brojka koliko god da je dobra je i dalje daleko od recimo Bugarske gde je to na nivou od skoro 9 odsto ili Estonije sa više od 16 odsto", primetio je Svilanović.

Objašnjavajući na koji način će se pomoći vladama kroz projekat, Svilanović je kazao da će se najpre sagledati šta je dobro, a šta nije dobro u regionu kako bi se došlo do zaključka šta je uspelo u svakoj državi pojedinačno.

"Hoćemo da pomognemo vladama da definišu svoju nacionalnu politiku zapošljavanja imajući u vidu najbolja iskustva, ne samo iz regiona nego i iz zemalja EU", kaže on.

"Želimo da ih podržimo u tome da stalno budu fokusirane na povećanje zaposlenosti i na unapređenje ekonomskog upravljanja i u tom smislu osim politika koje se primenjuju, važno je da se podrže i institucije koje te politike treba da primene - ministarstva koja se bave pitanjima rada i zapošljavanja i Nacionalne službe za zapošljavanje koje nisu prepoznate kao ozbiljan instrument koji će ljude dovesti do posla", rekao je Svilanović.

Na to ukazuje i izjašnjavanje mladih o tome šta im je potrebno za uspeh.

Neretko su odgovarali da je to partijska knjižica, sreća, ali ne baš tako često trud i obrazovanje.

"Želimo da pomognemo takvu reformu NSZ koja će biti po ugledu na one druge koje funkcionišu, a to će u nekim slučajevima biti korenita reforma ovih službi", istakao je on.

Svilanović kaže da će se tokom projekta posebno voditi računa da svi budu ukljucuceni, a to znači i najosetljivije grupe, Romi, mladi, žene, a posebno stariji iznad 50 godina.

Smatra i da će građani od svojih vlada, ali i svih drugih najviše tražiti da se poveća nivo zaposlenosti budući da će proces pridruživanja sa EU trajati godinama, naročito u novim okolnostima.

Na konferenciji su govorili i šef tima Međunarodne organizacije rada za tehnišku podršku dostojanstvenom radu Antonio Graziosi i šef jedinice za socijalna pitanja i jednake mogućnosti u Generalnoj direkciji Evropske komisije za zapošljavanje Tomas Bender.

Tokom konferencije održane su i dve panel diskusije, o zapošljavanju mladih i boljem upravljanju tržišta rada.

Projekat "Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja" Saveta za regionalnu saradnju i Međunarodne organizacije rada je regionalni projekat koji sa tri miliona evra finansira Evropska komisija, a cilj je da se ojača regionalna saradnja i institucionalni kapaciteti nacionalnih uprava, organizacije poslodavaca i radnika, te da im se omogući da izrade i efikasno sprovedu reforme socijalne politike i tržišta rada u sklopu procesa proširenja Evropske unije.

Minutom ćutanja na početku konferencije u Sarajevu odata je pošta žrtvama terorističkog napada na istanbulskom aerodromu Ataturk.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.