Najveći rast u SAD u više od 10 godina

Izvor: GdeInvestirati.com, 26.Nov.2014, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći rast u SAD u više od 10 godina

Analitičari veruje da će se rast u ovom kvartalu smanjiti na oko 2,5 odsto, ali da će sledeće godine ponovo biti povećan na oko tri odsto.

Američka privreda je u trećem tromesečju ove godine ostvarila rast od 3,9 odsto po godišnjoj stopi, čime je postigla najveći šestomesečni rast u više od deset godina.

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je danas da je s prolećnim rastom do 4,6 odsto ostvaren najveći rast u dva uzastopna tromosečja od 2003. >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << godine.

Privredni rast koji se meri bruto domaćim proizvodom, u SAD je ove godine imao i padove, pošto je u prvom tromesecćju, uglavnom zbog oštre zime, zabeleženo smanjenje od 2,1 odsto.

Lična potrošnja, koja pokriva 70 odsto ekonomskih aktivnosti, porasla je u SAD u trećem tromesečju za 2,2 odsto, dok su investicije kompanija u opremu porasle za 10,7 odsto.

Od završetka recesije u junu 2000, rast u SAD je u proseku bio na nešto manje od nezadovoljavajućih dva odsto. Za mlak oporavak je okrivljena duboka finansijska kriza i oštrina recesije za čije je prevazilažnje bio potreban oporavak bankarskog sistema.

Ekonomisti veruju da će 2015. biti godina u kojoj će oporavak biti još veći, delom i zahvaljujući potrošnji vlade. Vladina potrošnja je u trećem tromesečju bila 4,2 odsto, što je najviše od proleća 2009, a tome je doprineo i porast od 16 odsto u potrošnji na odbranu.

Optimizam ekonomista je navođen činiocima koji su doprineli i ovogodišnjem rastu - potrošnji vlade i poreskoj politici. Ekoomisti veruju da će se do sledeći godine ovakva politika isplatiti i još podstaći rast. I pad cena nafte bi trebalo da dovede do toga da potrošačima ostane više novca za trošenje.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.