Najstariji bankarski div u problemu, sprema otkaze

Izvor: B92, 26.Okt.2016, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstariji bankarski div u problemu, sprema otkaze

Rim -- Italijanska banka Monte Paski di Sijena (BMPS) najavila je ukidanje 2.600 radnih mesta i zatvaranje oko 500 ogranaka.

Ova banka je najavila otkaze u sklopu nastojanja da reorganizuje oslabljeno poslovanje.

Otpuštanje zaposlenih je najavljeno nakon što je BMPS, najstarija banka na svetu, objavila da je u trećem kvartalu uknjižila gubitak od 1,15 milijardi evra, prenosi agencija Frans pres, podsećajući da je u trećem kvartalu prošle godine, ova banka imala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << profit od 255,8 miliona evra.

Pod novim generalnim direktorom Markom Morelijem, BMPS planira da snizi troškove kroz gašenje četvrtine od ukupno 2.000 ogranaka i otpuštanje zaposlenih.

"Cilj banke je neto dobit koja premašuje 1,1 milijardi evra u 2019. godini, u sklopu trogodišnjeg plana reorganizovanja poslovanja", saopšteno je iz te treće po veličini italijanske banke.

Na stres testovima koje je ranije ove godine sprovela Evropska bankarska agencija, Monte dei Paski je okarakterisana kao najslabija banka, a njeno finansijsko stanje je povećalo rizike po čitav bankarski sektor Italije.

Krajem jula, BMPS je predstavila plan za spasavanje, koji je podrazumevao prebacivanje "loših" dugova, u vrednosti od 27,6 milijardi evra, u odvojeni fond, dok će istovremeno pokušati da pronađe investitore da je dokapitalizuju sa pet milijardi evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.