Najduža misija boravka u svemiru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2015, 06:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najduža misija boravka u svemiru

Američki i ruski astronauti, Skot Keli i Mihail Kornjenko, otisnuće se ove nedelje na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), gde će provesti narednih godinu dana.

Svoju maratonsku misiju, dosad najdužu u istoriji, započeće letom u raketi Sojuz koja će biti lansirana sa kosmodroma u Kazahstanu u subotu, u ranim jutarnjim satima.

Na MSS će stići nakon šestočasovnog leta.

Njihovo jednogodišnje zadržavanje na orbitalnoj stanici ima za cilj da se istraže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << efekti prolongiranog boravka u svemiru na ljudsko telo u svrhu planiranja budućih interplanetarnih misija, pre svega putovanja na Mars.

Keli i Kornjenko će ostati na MSS do idućeg marta. Tokom tog perioda, podvrgavaće se sveobuhvatnim medicinskim eksperimentima.

Najveći problem je propadanje mišića zbog nulte gravitacije. Očekuje se i propadanje kostiju za 1,5 odsto mesečno, a konstantna izloženost radijaciji može da izazove kataraktu, pa čak i rak.

U eksperimentu će učestvovati i Kelijev brat blizanac Mark, takođe astronaut, ali u penziji, koji je pristao da se na zemlji podvrgne istim medicinskim testovima kao i njegov brat u svemiru.

Ipak, Mark nema nameru da kao njegov brat Skot jede bezukusnu astronautsku hranu, niti da svakodnevno trči dva sata na trenažeru.

Međunarodne posade do sada su provodile najviše po šest meseci na MSS, mada su mnogi ruski kosmonauti boravili duže na sovjetskoj stanici Mir, pre nego što je zatvorena 2001.

Ruski kosmonaut Valerij Poljakov drži svetski rekord za najduže vreme provedeno u nekoj svemirskoj misiji - on je proveo 437 dana u kosmosu 1994. i 1995. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rus i Amerikanac obaraju rekorde u svemiru

Izvor: B92, 26.Mar.2015

Američki i ruski astronauti, Skot Keli i Mihail Kornjenko, otisnuće se ove nedelje na Međunarodnu svemirsku stanicu (MS S), gde će provesti narednih godinu dana...Svoju maratonsku misiju, dosad najdužu u istoriji, započeće letom u raketi Sojuz koja će biti lansirana sa kosmodroma u Kazakstanu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.