Najbolji krem SFRJ, nutela joj ni do kolena

Izvor: B92, 23.Mar.2017, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji krem SFRJ, nutela joj ni do kolena

Sećate se popularne kravice? Skoro da nije postojala kuća u bivšoj Jugoslaviji koja nije imala barem jednu takvu šoljicu.

Mnogi su doslovno odrasli na tom slasnom namazu koji se kupovao i u pakovanju od tri kilograma, ali znate li zašto je i kako sadržaj te posudice nestao s polica trgovina?

Za sve je zapravo “kriva” nutela, koja je dominirala tržištem od svog nastanka i pokušavala dopreti do zatvorenog jugoslovenskog tržišta. I tako je početkom sedamdesetih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina u italijanskoj fabrici Ferero u Italiji nastala legendarna kinder-lada.

Proizvođači nutela krema odlučili su da se probiju na restriktivno tržište SFRJ davanjem licence koprivničkoj Podravci za novu marku čokoladno-mlečnog namaza – kinder-ladu, prenose Nezavisne.com.

Jedan od uslova da dođe do saradnje bio je da se kinder-lada napravi od sirovina koje koristi i kompanija Ferero, s naglaskom na posebnu vrstu lešnika i mleka. I postala je hit - omiljeni namaz na području bivše Jugoslavije.

Kada se Jugoslavija raspala, nutela se počela pojavljivati na policama bosanskih, hrvatskih, srpskih, slovenačkih, crnogorskih i makedonskih trgovina. Ferero je odlučio da im kinde-lada više nije potrebna, pa ju je 1995. Podravka prestala da je proizvodi.

Iako je kinder-lada imala veliku prodaju, oni su ipak forisirali svoju nutelu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Najbolji krem ikada, Nutela joj nije ni do kolena

Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2017

Sećate se popularne kravice? Skoro da nije postojala kuća u bivšoj Jugoslaviji koja nije imala bar jednu takvu šoljicu...Mnogi su doslovno odrasli na tom slasnom namazu koji se kupovao i u pakovanju od tri kilograma, ali znate li zašto je i kako sadržaj te posudice nastao s polica trgovina?..Za...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.