Na obuci za deficitarna zanimanja 150 zatvorenika

Izvor: B92, 04.Dec.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na obuci za deficitarna zanimanja 150 zatvorenika

Niš -- Kazneno-popravni zavod (KPD) u Nišu pokrenuo je novi ciklus obuke 150 zatvorenika za deficitarna zanimanja kako bi im omogućio da rade za vreme služenja kazne.

Oni će, i nakon što izađu na slobodu, imati veće šanse da nađu zaposlenje ili pokrenu sopstveni posao.

Kako je izjavio šef Odseka za sprovođenje tremana u toj ustanovi Miljan Krstić, KPD Niš je tako, u saradnji sa organizacijom Help, nastavio već ustaljenu praksu obuke osuđenika za metalobrusače, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << metalostrugare, metalobrusače, stolare, krojače, za rad na računaru, softversko projektovanje i za štampanje na platnu.

"Obuka podrazumeva teorijski i praktični deo, a svi oni koji je uspešno završe dobijaju međunarodno priznate sertifikate", istakao je Krstić za Betu.

Krstić je rekao da je interesovanje osuđenih lica za obuku veliko.

"Ta zanimanja omogućuju osuđenima licama da rade za vreme služenja kazne, ali i da, nakon odsluženja kazne, pronađu posao ili otvore sopstvene radnje", kazao je Krstić.

Kako je istakao Krstić, stručnim osposobljavanjem osuđenika smanjuje se rizik da oni ponove prekršaj kada se nađu na slobodi i dobijaju šansu da obezbede egzistenciju na društveno prihvatljiv način.

On je naglasio da osuđenici koji dobiju sertifikat imaju mogućnost da se po izlasku iz zatvora obrate organizaciji Help i konkurišu za pomoć pri samozapošljavanju.

Kazneno-popravni zavod u Nišu ima oko 1.500 osuđenika a više od 1.000 njih je angažovano na različitim poslovima.

U protekle tri godine u ovom zatvoru petostruko je uvećana proizvodnja tekstilnih proizvoda, a višestruko je uvećana i poljoprivredna i stočarska proizvodnja, kao i proizvodnja u metalskom i drvnom pogonu.

Nedavno je otvoren novi tekstilni pogon i štamparska radionica, a privode se kraju radovi na otvaranju još jednog novog proizvodnog pogona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.