NEZAKONITA PROVIZIJA ZA KREDIT: Banka vraća pare klijentu

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2017, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEZAKONITA PROVIZIJA ZA KREDIT: Banka vraća pare klijentu

Dobra vest

Sud presudio da banka ne sme da naplaćuje posebnu naknadu za obradu kredita jer su svi troškovi banke uključeni u kamatu, koja predstavlja jedinu cenu pozajmice.

za sve one koji su uzeli kredit i platili po nekoliko stotina evra ili franaka na ime fantomske bankarske usluge „obrada kredita“.

Pravnosnažnom presudom Višeg suda u Somboru banka mora da vrati klijentu oko 450 franaka.

Toliko mu je naplatila na ime obrade zahteva za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dobijanje kredita od oko 30.000 švajcarskih novčanica.

U Udruženju bankarskih klijenata „Efektiva“ kažu da je na ovaj način ukinuto pravo banke da naplaćuje proviziju za obradu kredita, od 0,5 do tri odsto, koju ona naplaćuje u gotovo svakom isplaćenom kreditu, bez obzira na vrstu kredita, njegovu valutu ili tip korisnika.

- Banke godinama unazad imaju praksu da od odobrenog iznosa kredita odbiju određenu proviziju, a što pravdaju troškom obrade kredita. Da je ova provizija nezakonita, potvrđuje član 1065 Zakona o obligacionim odnosima, koji definiše kamatu kao jedinu cenu pozajmljenog novca, bez mogućnosti naplate bilo kakvih provizija. Ovo je stav i sudova nekoliko zemalja Evropske Unije - kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja.

Apsolutno je jasno, dodaje Gavrilović, da je ovo višegodišnja nezakonita praksa banaka u Srbiji i da Narodna banka Srbije na to gleda sa odobravanjem, jer godinama unazad ne preduzima ništa u cilju primoravanja banaka da rade u skladu sa zakonima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.