NBS nije razlog za nepostupanje banaka po merama Poverenika

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS nije razlog za nepostupanje banaka po merama Poverenika

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da nisu tačne tvrdnje da bi mogla da kazni poslovne banke koje postupe po nalogu Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i obustave obradu pojedinih podataka o ličnosti.

To je saopšteno povodom prenetog stava Udruženja banaka Srbije sa današnjeg sastanka s Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti, u kojem se izražava bojazan da bi Narodna banka Srbije mogla da primeni sankcije prema bankama koje postupe prema nalogu Poverenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i obustave obradu pojedinih podataka o ličnosti.

Narodna banka Srbije ističe i da njeni predstavnici nisu pozvani, niti su učestvovali na današnjem sastanku između Poverenika i Udruženja banaka Srbije, pa nije ni bila u prilici da iznese svoj stav kojim bi se sprečilo iznošenje neutemeljenih pretpostavki o navodnom kažnjavanju banaka ako ne postupe po merama Poverenika.

 - Kao i svojim ranijim saopštenjima za javnost, Narodna banka Srbije ponavlja da poštuje ovlašćenja Poverenika i mere koje preduzima prema bankama u skladu sa Ustavom i zakonima, pa se opravdanje za eventualno nepostupanje pojedinih banaka po merama Poverenika ne može tražiti u nadležnostima Narodne banke Srbije koje proističu iz njenih kontrolnih funkcija -  istakla je centralna banka.

Narodna banka Srbije je ponovila da je od suštinske važnosti da se nakon primene mera Poverenika reše svi praktični problemi u vezi s konkretnim pitanjima, a koja se ne odnose na građane već pre svega na pravna lica, kao što su ostvarivanje i dokazivanje uvida u lični dokument zastupnika pravnog lica i vlasnika pravnog lica preko 25 odsto kapitala, kao i lica koja su na osnovu kartona deponovanih potpisa ovlašćena da raspolažu sredstvima na računu kod banaka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.