NBS menja Zakon o bankama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2014, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS menja Zakon o bankama

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je pripremila Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bankama kojim se menja pravni okvir za restrukturiranje banaka u Srbiji.

Tim nacrtom se, kako se navela NBS, uvodi sveobuhvatan set pravila čiji je cilj ostvarivanje kontinuiteta u obavljanju kritičnih funkcija banke, obezbeđivanje stabilnosti finansijskog sistema, zaštita deponenata i investitora, novčanih sredstava i druge imovine klijenata, kao i zaštita budžetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i drugih javnih sredstava.

Predloženim rešenjima izmena Zakona o bankama, NBS bi preuzela ulogu tela nadležnog za restrukturiranje i bila ovlašćena da u postupku restrukturiranja banke preduzima instrumente restrukturiranja -prodaju akcija, odnosno imovine i obaveza banke, kao i prenos akcija, odnosno imovine i obaveza banci za posebne namene, ali i odvajanje imovine i raspodelu gubitaka na akcionare i poverioce.

Predviđene su i mere zaštite akcionara, poverilaca i trećih lica koje bi NBS, kao telo nadležno za restrukturiranje, bila dužna da primenjuje u postupku restrukturiranja.

Kako se dodaje, izmenom Zakona o bankama bi se izvršilo i usklađivanje s propisima EU u toj oblasti.

NBS je pozvala građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane da u okviru javne rasprave dostave svoje sugestije i primedbe na nacrt tog zakona do 5. januara 2015. godine, na imejl adresu: kabinet@nbs.rs

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBS menja Zakon o bankama

Izvor: Studio B, 19.Dec.2014

Narodna banka Srbije saopštila je danas da je pripremila Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bankama kojim se menja pravni okvir za restrukturiranje banaka u Srbiji...Tim nacrtom se, kako se navela NBS, uvodi sveobuhvatan set pravila čiji je cilj ostvarivanje kontinuiteta u obavljanju kritičnih...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.