NBS: Rešenje za kredite u francima PBB nije zakonom nametnuto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2016, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Rešenje za kredite u francima PBB nije zakonom nametnuto

Aktivnosti koje je Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik Privredne banke Beograd preduzela u vezi sa stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima koje je odobrila ta banka predstavljaju rezultat slobodne volje lica koja su ovlašćena da zastupaju interese banke u stečaju i nije ni zakonskim ni podzakonskim aktima nametnuta, rečeno je agenciji Beta u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Kako je objasnila NBS, osnovni cilj te aktivnosti je bilo unovčenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imovine stečajnog dužnika radi najpovoljnijeg namirenja stečajnih poverilaca i predstavljaju dogovor između s jedne strane zastupnika Privredne banke u stečaju, a s druge strane lica kojima je ta banka pre stečaja odobrila stambene kredite indeksirane u francima.

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva je juče saopštilo da je Agencija za osiguranje depozita kao stečajni upravnik Privredne banke Beograd omogućila konverziju stambenih kredita u švajcarskim francima za sve dužnike te banke, u evro po paritetu koji je važio na dan isplate kredita.

Efektiva je nezadovoljna što takvu konverziju stambenih kredita u francima NBS ne omogući svim korisnicima takvih bankarskih pozajmica.

"Još jednom tražimo od države i NBS da zaustave banke u pljačkanju građana ove zemlje i reše problem kao što su to uradile zemlje u okruženju, kao što su uradili u slučaju PBB banke", navela je Efektiva.

NBS je podsetila da je u okviru Odluke o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u vezi s kreditima indeksiranim u stranoj valuti ponudila olakšice korisnicima takvih kredita, a u isto vreme je i podsticala i ohrabrivala, kako banke, tako i korisnike stambenih kredita indeksiranih u francima da u zajedničkom dogovoru pronađu odgovarajući model u otplati obaveza korisnika koji će biti najbolje rešenje za obe ugovorne strane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.